Ciolacu exclude posibilitatea că România să piardă bani din PNRR: Trebuie să depunem amendamente săptămâna viitoare pe proiectul pensiilor

0
Publicat:

Șeful PSD a exclus posibilitatea ca România să piardă bani din PNRR, indiferent de jalon. Ciolacu a explicat într-un interviu pentru Europa FM că speră că în următoarele săptămâni Parlamentul să vină cu un proiect constituțional și predictibil în privința pensiilor.â

Ciolacu speră că Parlamentul va veni cu un proiect predictibil pentru pensii FOTO Arhivă Adevărul
Ciolacu speră că Parlamentul va veni cu un proiect predictibil pentru pensii FOTO Arhivă Adevărul

Excplicând că în prezent proiectul pentru pensii nu este acceptat de Comisia Europeană ca îndeplinind jalonul, șeful PSD a subliniat că membrii Coaliției au obligația de a veni cu „amendamente, astfel încât să ne apropiem cât mai mult de îndeplinirea jalonului, pentru că altfel legea trece tacit prin Senat şi nu poate fi modificată”

În ciuda actualei situații, șeful PSD a posibilitatea ca România să piardă bani din PNRR, „indiferent de jalon”. „Vom merge şi vom avea un dialog concret la Comisia Europeană. (...)  Mergem cu legislația de unde este comisarul european responsabil pe acest jalon”, a mai susținut Marcel Ciolacu.

„Este o discrepanţă mare între practica din Uniunea Europeană, mă refer la pensiile magistraţilor, la pensia din Apărare din ordiine publică, din siguranţă naţională şi ce ne-am asumat noi în PNRR. Decizia şi discuţiile cu Comisia Europeană trebuie să fie unele foarte echilibrate. Dacă în acest moment, noi luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiţia, toate Serviciile din România. Dacă ne dorim acest lucru, eu nu îmi doresc acest lucru”, a mai susținut șeful social-democraților. 

Continuând, șeful PSD a mai afirmat că „acel Guvern era condus de un premier de dreapta, era un Guvern de dreapta. Eu nu ştiu cum nişte oameni, după ce au ţinut ascuns PNRR de toată lumea, poate au făcut-o din neglijenţă, poate au făcut-o din neştiinţă, asta înseamnă să laşi să nu fie ceva în dezbatere publică”.

Totodată, șeful PSD a subliniat că de-a lungul anilor au fost făcute tot felul de modificări legislative, care au dus la crearea unei împotriviri în ceea ce privește pensiile prevăzute de legile speciale. 

„Nu e o decizie politică uşoară, pentru că în spaţiul public este o mare ură împotriva pensiilor speciale, îndreptăţiţă. De ce? Pentru că anumite categorii au găsit oportun să facă nişte excese. Vă dau nişte exemple - faptul că la pensie ai mai mult decât aveai în activitate, faptul că îţi faci calculele pe ultima lună de zile faţă de regulile europene unde se face de obicei pe ultimele 12 luni. Tot felul de modificări legislative, în funcţie de cum a convenit cuiva, a creat un val masiv de ură împotriva acestor pensii. (...) Mai mult, exagerarea unde a mai fost? Nu poţi să ieşi la pensie la 45 de ani, exact când eşti în maturitatea profesională. Toate aceste lucruri sunt prevăzute în modificare”, a mai explicat șeful PSD.

Totodată, Marcel Ciolacu a mai afirmat că „armata nu poate să aibă pensie specială, Armata are pensie de serviciu. Franţa, Belgia, Germania au lege specială în ceea ce priveşte Armata, ordinea publică şi Serviciile”. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite