Semne de întrebare privind activitatea unei firme austriece în România. Profitul ar fi încasat în Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un document prezentat de „Gândul” ridică semne de întrebare referitoare la profitul uneia dintre cele mai mari companii austriece care face afaceri în România. Compania Agrana face profit în Austria prin zahărul pe care îl produce în România.

Agrana România, una dintre cele mai mari companii austriece din țară FOTO: Arhivă
Agrana România, una dintre cele mai mari companii austriece din țară FOTO: Arhivă

Sursele Gândul susțin că profitul raportat de Agrana România ar fi încasat de Viena, pentru a nu plăti taxe și impozite în România. Mai mult decât atât, în ceea ce privește profitul, un an apare „pe plus”, în timp ce următorul „pe minus”.  Această abordare, potrivit Gândul, ar fi explicată prin faptul că compania austriacă nu dorește plătirea taxelor și impozitelor în România, profitul fiind încasat prin intermediului unui trader „care este tot compania lor”.

”Dacă ne uităm pe cifrele Agrana, o să observăm că într-un an fac profit, iar într-un an au foarte mare pierdere. Practic, în anul în care înregistrează o foarte mare pierdere, de obicei, producția este vândută toată în Austria.  Pe nicio pungă de la noi, din România, nu scrie «Produs în România», la Roman. Scrie «Viena». Ei își vând pe hârtie producția, afară. Marfa nu pleacă din România. O parte o bagă în supermarketuri, o parte o fac bio și o trimit în Austria. Nouă, de fapt, pe piața noastră, un trader din Viena, care e tot compania lor, vine și ne vinde marfă. Practic, profitul realizat îl încasează în Viena, ca să nu plătească taxe și impozite aici. Aici fac, în teorie, pierdere. 

Fac profit un an da, unul nu, dar dacă ne uităm pe ultimii 10 ani, e clar că pierderea a fost mai mare decât profitul. Marfa este produsă aici, dar compania nu declară profit la statul român. Dacă declară anul acesta, la anul îl ia înapoi. Și asta doar pentru a nu plăti 16% pe profit. Pe orice pungă de la raft scrie «Fabricat în UE și non-UE». Ar trebui să scrie «Fabricat în România». Este singurul produs din țară care are acest mesaj pe el, iar OPC-ul nu ia măsuri din cauza ambasadei Austriei”, arată sursele Gândul.

Captură de ecran SURSĂ: listafirme.ro
Captură de ecran SURSĂ: listafirme.ro

Activitatea principală a companiei Agrana România este producerea de zahăr, atât din zahăr brun importat, cât și din sfeclă de zahăr. Sursele Gândul susțin că Agrana produce în România zahăr din sfeclă de zahăr, iar pe piața din țară pune produse din „zahăr din trestie de zahăr din țări terțe UE”.

Potrivit informațiilor „Gândul”, compania austriacă Agrana Zucker A.G ar exporta zahărul produs în România pe piețe mai favorabile, în timp ce în țară ar vinde zahăr din trestie de zahăr produs în țări non-UE. 

Sursa citată arată că zahărul care ajunge în magazinele din România ar fi, de fapt, zahăr importat din Mauritius sau din alte țări non-UE, în timp ce zahărul produs în România, din sfeclă de zahăr, ar ajunge la firma-mamă din Austria și, ulterior, exportată către alte destinații „mai atractive”.

„Este lesne de înțeles cum funcționează mecanismul: producția de zahăr din România ajunge la firmă-mamă în Austria și, de acolo, pe piețe mult mai atractive. Pentru România, firma austriacă importă zahăr din Mauritius sau alte țări non-UE. În astfel de condiții, ne lăsam păcăliți că avem la raft produs din sfeclă de zahăr românească”, susțin sursele Gândul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite