Austria se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen. Anunțul, făcut de ministrul de Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat hotărârea definitivă a ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale.

Ministrul de Interne al Austriei FOTO Profimedia
Ministrul de Interne al Austriei FOTO Profimedia

Precizările au fost făcute la postul public de radio ORF, potrivit Agerpres. Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este „un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale UE în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

Cele „peste 100.000 de cereri de azil” înregistrate anul acesta în Austria justifică decizia luată de guvernul de la Viena, a indicat ministrul Gerhard Karner.

Potrivit acestuia, circa 40% dintre migranţii care sosesc în Austria ajung în această ţară după ce au sosit iniţial cu avionul în Serbia, iar alţi circa 40% traversează terestru România, Bulgaria, Serbia sau Ungaria.

Ministrul Gerhard Karner a reafirmat că aproximativ trei sferturi dintre solicitanţii de azil ajunşi în Austria nu au fost înregistraţi anterior în vreo altă ţară membră a UE prin care au trecut.

Referindu-se la desfăşurarea reuniunii de joi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), ministrul austriac a spus că mai întâi va fi votată aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, faţă de care Austria nu se opune, iar apoi va fi discutată aderarea României şi a Bulgariei. 

Cancelarul de la Viena, mai prudent

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a evitat să spună dacțara sa va vota împotriva aderării României la Schengen la Consiliul JAI, însă a menționat că ministrul de Interne austria vrea un nou calendar pentru România și Bulgaria, pentru următoarea primăvară.

Ministrul de Interne a avut un deadline și vrea un nou calendar pentru România și Bulgaria pentru următoarea primăvară”, a afirmat Karl Nehammer, potrivit traducerii DIGI24. 

Să fim realiști. Avem mai mult de 75.000 de migranți neînregistrați nicăieri. Granițele UE nu funcționează, dacă noi avem 75.000 de migranți neînregistrați. Nu e o discuție politică, de partid, ci una de securitate internă”, a mai precizat cancelarul Austriei.  

Liderul de la Viena și-a păstrat ideea că cei 75.000 de migranți neînregistrați ar fi venit din Serbia, Ungaria, Bulgaria și România. Nehammer a cerut sprijinul instituțiilor europene pentru construirea de garduri în Ungaria, pentru a opri migranții.

Joi, ziua decisivă

Membrii COREPER au decis păstrarea pe agenda Consiliului JAI de pe 8 decembrie a punctului ce privește extinderea spațiului Schengen, în ciuda opoziției exprimate de Austria. De altfel, un nou scenariu prevede abținerea statului de la vot.  

Potrivit agendei agreate de membrii COREPER, pe ordinea de zi de joi, 8 decembrie, a Consiliului JAI, apare aderarea la Schengen a României, Bulgariei și a Croației. 

Într-un anunț pe pagina de Facebook, europarlamentarul Siegfried Mureșan a explicat că liderii români au lucrat în ultimele luni în strânsă legătură cu instituțiile europene și cu autoritățile din Olanda, Suedia și Austria, care s-au poziționat împotriva aderării României, Guvernul de la Viena rămânând ultimul care se opune și în prezent. 

Premierul României, Nicolae Ciucă, a subliniat miercuri, 7 decembrie că liderii români vor cere supunerea la vot a aderării României la Schengen în Consiliul JAI de pe 8 decembrie, în timp ce COREPER decidea dacă subiectul rămâne pe ordinea de zi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite