Cine sunt miniştrii din Guvernul Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat duminică după amiază lista de miniştri din echipa guvernamentală. Din noul Guvern fac parte specialişti care au lucrat în Comisia Europeană, printre aceştia fiind: Achim Irimescu sau Anca Paliu Dragu. De asemenea, un apropiat al PSD, sociologul Vasile Dâncu, va fi vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale.

Vasile Dâncu, vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale

Profesorul şi sociologul Vasile Dâncu, propus de Cioloş pentru a prelua funcţie de ministru al Dezvoltării Regionale şi cea de vicepremier, s-a înscris în PSD Cluj, în 1999 pentru ca în anul imediat următor să ajungă în poziţia de ministru al Informaţiilor Publice, la propunerea premierului Adrian Năstase. Doctor în sociologie, Vasile Dâncu este preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), unul din puţinele institute de sondare care l-au dat pe Klaus Iohannis câştigător la alegerilor prezidenţiale în momentul închiderii urnelor. Vasile Dâncu a ocupat funcţia de ministru timp de trei ani, apoi, în 2004, a ajuns senator pe listele PSD.

image


Dâncu a fost şi observator si deputat în Parlamentul European, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională. Hobby-urile sale sunt fotbalul, tenisul, literatura şi muzica. De la preluarea funcţiei de preşedinte interimar al PSD de către Liviu Dragnea, Vasile Dâncu a devenit principalul sfătuitor al noului şef al PSD. Cele mai multe idei de reformare a partidului pe care le-a anunţat Dragnea i-au aparţinut, de fapt, lui Dâncu.  

Costin Borc, ministru al Economiei

Costin Grigore Borc, noul ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului, este născut în 1965 (50 ani) şi este actualul director general al filialei din România a Lafarge Ciment, ocupând înainte aceeaşi funcţie la reprezentanţa din Serbia a companiei. El a fost şeful cancelariei lui Radu Vasile, prim-ministru al României în mandatul lui Emil Constantinescu.

image

Costin Grigore Borc a absolvit Politehnica din Bucureşti, fiind licenţiat în Inginerie Energetică (1989).

Are un doctorat la Universitatea din Wiscounsin Madison (1997 şi 2001). Tot aici a fost şi asistent universitar pentru o perioadă de cinci ani, între 1995 şi 2000.

Anca Paliu Dragu, ministru de Finanţe

Anca Paliu Dragu (42 de ani), economist în cadrul Comisiei Europene, este propusă pentru a prelua portofoliul Finanţelor Publice. Anca Paliu Dragu este analist economic la Comisia Europeană din februarie 2013, iar înainte, în perioada septembrie 2001 – ianuarie 2013, a fost economist la FMI, în cadrul biroului regional pentru România şi Bulgaria.

image

Din 1996 şi până în 2011, Paliu Dragu a fost economist la Banca Naţională a României. A absolvit Facultatea de Finanţe din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), un program de master pe politici publice şi instituţii europene la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi a obţinut titlul de doctor în finanţe la ASE. De asemenea, a urmat un program de studii de economie şi afaceri internaţionale la Universitatea George Washington.  

Victor Grigorescu, ministrul Energiei

Victor Grigorescu este consultant în politici publice, specializat în politica comercială comună a UE şi energie. Este membru al Consiliului de administraţie la Electrica SA. Are 8 ani de experienţă în administraţia publică românească, inclusiv în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE.

image

În perioada 2007-2011, a ocupat poziţia de secretar II în cadrul reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, secţia comercială, cu responsabilităţi în domeniul politicii comerciale comune a UE. În 2014, a lucrat în cadrul Departamentului pentru Energie, între altele, în poziţia de consilier al ministrului delegat pentru Energie.

Cristina Guseth, ministrul Justiţiei

Cristina Guseth are o experienţă îndelungată în relaţia cu presa, începând din anul 1990 când, în cadrul Fundaţiei Soros, a coordonat în principal programele pentru presă. Din 1996, ca director al Fundaţiei Freedom House România, a continuat această activitate cu programe dedicate jurnaliştilor. În perioada 2005-2007, a lucrat cu delegaţia Comisiei Europene în România în calitate de manager al componentei de media relations.

image

În 2006 a înfiinţat propria agenţie de comunicare, Personna, prin intermediul căreia a derulat diferite campanii şi proiecte de relaţii publice. În anul 2005, Cristina Guseth a fost inclusă în enciclopedia „1000 Peace Women Across the Globe” a Asociaţiei “1000 Women for the Nobel Peace Prize 2005”. A primit în anul 2011 distincţia de Femeia Anului în România, pentru acţiunile de promovare şi apărare a valorilor democraţiei.   

Adrian Curaj, ministrul Educaţiei

Adrian Curaj (foto dreapta), propus pentru Ministerul Educaţiei, este director general al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). Profesorul universitar Adrian Curaj  a fost consilier guvernamental pe IT şi cercetare al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. A demisionat odată cu schimbarea Guvernului. Adrian Curaj a fost numit de Emil Boc la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică în decembrie 2009, dar a fost eliberat din funcţie la mai puţin de un an şi înlocuit cu Dragoş Ciuparu, recent înscris în PDL.

image

Mihnea Motoc, ministru al Apărării Naţionale

Mihnea Motoc este din august ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Viitorul ministru al Apărării Naţionale şi-a începutcariera diplomatică în 1991. Între 1999 şi 2001 a fost ambasador în Olanda, iar în perioada 2003-2008, a fost reprezentant permanent al României pe lângă ONU. Diplomatul Motoc a fost numit în aprilie 2008 Reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană, funcţie deţinută până la începutul acestei veri. Motoc este căsătorit cu Iulia Motoc, judecătoare la CEDO şi fostă judecătoare la CCR.

image

În urmă cu un an, premierul Victor Ponta i-a propus funcţia de ministru al Afacerilor Externe în Guvernul său, însă acesta a renunţat să mai fie nominalizat după ce soţia sa, judecătoarea Iulia Motoc, magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, i-a sesizat faptul că o astfel de numire i-ar crea ei o situaţie de incompatibilitate la CEDO.

Iulia Motoc a sesizat că, prin numirea soţului ei la conducerea unei instituţii care este parte în numeroase procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), respectiv Ministerul Afacerilor Externe, ea ar intra într-o situaţie de incompatibilitate prevăzută în regulamentul Curţii.

Lazăr Comănescu, ministru al Afacerilor Externe

Lazăr Comnescu este actualul consilier prezidenţial pe probleme de politică externă. Diplomat de carieră, Lazăr Comănescu şi început activitatea în Ministerul Afacerilor Externe în urmă cu aproape patru decenii la Departamentul Organizaţii Economice Internaţionale.  Între 1998 şi 2001 a fost şeful Misiunii României pe lângă NATO şi UE, iar între 2001-2007 a fost şeful Misiunii României pe lângă UE. După aderare, în 2007, până la 14 aprilie 2008, a fost Reprezentantul Permanent al României pe lângă UE.

image

Comănescu a fost ministru al Afacerilor Externe între aprilie 2008 şi decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu. La doar câteva luni după experienţa guvernamentală a fost numit ambasador în Germania. În februarie, Klaus Iohannis a semnat decretul rechemare al lui Comănescu de din Germania şi l-a numit consilier prezidenţial.

Achim Irimescu, ministru al Agriculturii

Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, preia funcţia de ministru al Agriculturii în Guvernul Cioloş. Funcţia pe care a deţinut-o până de curând a fost cea de ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, şef secţie agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol.

image

Achim Irimescu a mai lucrat în minister în perioada august 1990 - noiembrie 1998, ca şef serviciu şi consilier superior, între 2012 şi 2014 a fost secretar de stat în această instituţie.

Tehnocratul este doctor în economie agrară la ASE Bucureşti şi licenţiat al Facultăţii de Tehnologie a Construcţiilor de Maşini din Politehnică.

Petre Tobă, ministrul al Afacerilor Interne

Petre Tobă este varianta lui Dacian Cioloş pentru Minsterul de Interne. Tobă a fost numit de la începutul anului 2009 în fruntea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Acesta şi-a început cariera în MAI în 1990, în timpul guvernării Năstase, 2000-2004, deţinând primele funcţii importante: adjunct al Directorului General şi şef al Direcţiei Poliţiei de Sigurantă Publică din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

image

În perioada 2005-2009, a fost numit, iniţial Director general adjunct al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, ulterior adjunct al Inspectorului General al Poliţiei Române în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. 

image

Andrei Baciu, ministru propus pentru Sănătate - a fost retras, duminică seara, după ce presa a relatat despre o serie de fotografii în care Baciu apărea în chiloţi

Doctorul Andrei Baciu, propunerea premierului Dacian Cioloş pentru portofoliul Sănătăţii, este chirurg şi şi-a desfăşurat activitatea în Franţa. În momentul în care a revenit în România, Andrei Baciu a preluat coordonarea unei campanii, „Drepturile Pacienţilor”, demarată de europarlamentarul Cristian Buşoi, fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Patriciu Achimaş Cadariu, noua propunere pentru Ministerul Sănătăţii

image

Noua propunere a premierului ales Dacian Cioloş pentru Ministerul Sănătăţii este medicul ginecolog Patriciu Achimaş Cadariu.

La 38 de ani, după specializări în ţară şi străinătate, Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de doi ani Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante instituţii de profil din România şi din Europa.

Mai exact, doctorul Achimaş-Cădariu Patriciu (foto) este medic primar ginecolog, supraspecializat în ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică. Medicul a finalizat un masterat în oncologie la Universitatea Ulm din Germania şi este doctor în ştiinţe medicale, fiind şi cadru didactia la UMF Cluj. 

Cristina Paşca Palmer, ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor

Cristiana Paşca Palmer, şef al unităţii de mediu din cadrul Comisiei Europene, este propunerea lui Dacian Cioloş pentru ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

image

Cristiana Paşca Palmer a absolvit în 1996 Facultatea de Ştiinţe Naturale din Cadrul Universităţii din Bucureşti, după care a urmat un master de Ştiinţă, Sisteme Ecologice şi Management al Capitalul Natural, tot în cadrul UB (1996-1997). Studiile şi le-a continuat în străinătate cu un Master în Administraţia Publică la Universitatea Harvard - Kennedy School of Government. 

Aura Răducu, ministru al Fondurilor Europene

Aura Răducu, ministrul propus pentru Fondurile Europene, este expert în finanţări europene şi internaţionale al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Propunerea lui Cioloş pentru acest minister are o bogată experienţă în ceea ce priveşte fondurile europene. Înainte de perioada petrecută la BERD, ea a lucrat ca manager de program şi politici UE în Direcţia Generală Politici Regionale (DG REGIO) a Comisiei Europene.

image

Elisabeta Lipă, ministru al Tineretului şi Sportului

Elisabeta Lipă (51 de ani), persoană propusă pentru funcia de ministru al Tineretului şi Sportului, ocupă în acest moment funcţiile de preşedinte al Clubului Sportiv Dinamo, preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

image

Elisabeta Lipă a fost campioană olimpică în trei probe: dublu vâsle (1984), simplu vâsle (1992) şi cu echipajul feminin de opt plus 1 (1996, 2000 şi 2004). La JO de la Sydney din 2000 şi la ediţia următoare, de la Atena, ea a fost portdrapelul delegaţiei României.

Astfel, titlul de „cea mai bună canotoare a secolului XX“, conferit în anul 2000 de Federaţia Internaţională de Canotaj, a venit firesc. Lipă a primit şi "Colanul de aur" din partea COSR, iar în 2004 a fost înaintată la gradul de chestor de Poliţie, echivalentul celui de general.

Dan Costescu, ministru al Transporturilor

image

Dan Marian Costescu, nominalizat pentru portofoliul de la Transporturi, este, din luna martie, directorul general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, iar anterior a lucrat pentru companii private sau de stat, din România şi Europa, din domenii precum industrie sau exploatare feroviară. 

Dan Costescu a fost responsabil pentru strategiile de achiziţie, restructurare, repoziţionare pe piaţă sau integrare în structura dorită de acţionariat ori autoritatea tutelară a unor companii precum Romvag SA Caracal (România, cu 900 salariaţi), Karsdorfer Eisenbahn - KEG - Cale Ferată Privată (Germania), Autoritatea Feroviară Română (AFER).

Dan Costescu a înfiinţat, dezvoltat şi condus companii de inginerie feroviară, precum Forschung Mess und Daten-Technik Zentrum (Germania, în perioada aprilie 2001-mai 2004) şi Sistematic Engineering România, la conducerea căreia s-a aflat timp de 11 ani.

A reprezentant, totodată, Căile Ferate Române în Comitetul Director pentru Cercetare Aplicată şi Elaborare a Normelor Feroviare Internaţionale, din cadrul European Railway Research Institute - ERRI (din Olanda), Organismul de Cercetare al UIC.

În luna martie a acestui an, Dan Costescu a fost numit director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, preluând conducerea executivă a companiei.

Claudia Ana Moarcăş, ministru al Muncii

Claudia Moarcăş este propunerea lui Dacian Cioloş pentru Ministerul Muncii. Aceasta este, din octombrie 2012, profesor universitar la Facultatea de Drept. Aceasta predă discipline precum Dreptul muncii, Dreptul securităţii sociale şi Drept social european. În 2001-2002, a fost adjunct al Avocatului Poporului, în 2001 fiind şi secretar general adjunct in Ministerul Afacerilor Externe.

În martie a fost printre cele trei nominalizări în urma interviurilor susţinute la Ministerul Justiţiei, pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Din 2007, este căsătorită cu Doru Romulus Costea, actualul ambasador al României în China.

Marius Raul Bostan, ministru pentru Societatea Informaţională

Marius Raul Bostan, noul ministru pentru Societatea Informaţională este fost membru PNŢ-CD, fondator al VMB Partners şi membru în CA al Telekom, numit de Ministerul pentru Societatea Informaţională, în februarie acest an.

image

Marius Bostan are experienţă în domeniul administraţiei publice locale şi centrale, managementului serviciilor publice şi atragerii de finanţări destinate investiţiilor în infrastructură.

Este licenţiat în matematică şi absolvent al cursurilor postuniversitare de management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. A lucrat pentru implementarea unor programe ale Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene, pentru administraţia publică locală. A fost organizator al primei Conferinţe Internaţionale de Descentralizare Fiscală din România. A urmat cursuri de specializare în Anglia şi Italia, şi a studiat sistemele administrative din Germania şi Olanda.

A lucrat cu experţii americani ai Research Triangle Institute în cadrul operaţiunilor de emitere de obligaţiuni municipale. A lucrat la majoritatea emisiunilor de obligaţiuni din România.

Vlad Alexandrescu, ministru al Culturii 

image

Vlad Alexandrescu (foto dreapta) este profesor la Catedra de Franceză a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, istoric şi diplomat. Este fiul arheologului Petre Alexandrescu şi al Mariei Alexandrescu Vianu, istoric al artei antice. După o licenţă în franceză şi germană la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti (1989), a urmat studii aprofundate la „Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales”, Paris, unde a obţinut o diplomă de master (1991) şi un doctorat în Filosofie (1995) cu menţiunea „Summa cum laude”.

Este membru al mai multor societăţi ştiinţifice din ţară şi din străinătate, printre care al Colegiului „Noua Europă”, al „Asociaţiei Române a Cercetătorilor Francofoni în Ştiinţe Umane”. Face parte din „Société d'étude du dix-septième siècle”, Paris; „Centro Interdipartimentale di Studi su Descartes e il Seicento dell’Università del Salento”, Lecce; „The Warburg Institute”, Londra. 

Din martie 2006 până în august 2011, a fost Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Marele Ducat de Luxemburg.A fost director al mai multor granturi de cercetare interdisciplinară între 2002 şi 2014.

image

Violeta Alexandru, ministru pentru Consultare publică şi Dialog Social

Violeta Alexandru, ministrul delegat pentru Consultare publică şi  dialog social, este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe. Din 2001, aceasta este director al Institului pentru Politici Publice, ONGi ce militează pentru creşterea calităţii proceselor de elaborare a politicilor publice în România.

   

Ioan Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei premierului 

Ioan Dragoş Tudorache este de profesie jurist şi are o bogată experienţă managerială în instituţii internaţionale. A lucrat şi pentru Organizaţia Naţiunilor Unite în Kosovo, potrivit Agerpres. 

În prezent, lucrează în cadrul Comisiei Europene şi a avut responsabilitatea unităţii care se ocupă de Schengen şi de relaţii internaţionale, în cadrul Direcţiei Generale pentru Afaceri Interne.

image

Ciprian Bucur, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul 

Ciprian Bucur, ministrul delegat propus pentru relaţia cu Parlamentul, lucrează în prezent la Comisia juridică, disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor, fiind şef serviciu al acestei structuri.

El este preşedintele Institutului pentru Evaluare şi Cercetare Sociologică şi vicepreşedintele Asociaţiei Internaţionale de Drept Civil. De asemenea, Ciprian Bucur este membru al Uniunii Naţionale a Juriştilor din România, Asociaţiei Române de Ştiinţe Penale şi Societăţii Cultural Patriotice „Avram Iancu“.

Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni

image

Dan Stoenescu (35 de ani), este noul ministru delegat pentru Relaţia cu românii de pretindeni. Diplomat de carieră, Stoenescu a activat şi în societatea civilă, în domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni cât. Noul ministru delegat a activat ca diplomat al statului român la Beirut şi Madrid şi a deţinut pentru doi ani consecutiv  funcţia de preşedinte al EUNIC  (European Union National Institutes for Culture).

Dan Stoenescu a absolvit în anul 2003 Austin College din Texas SUA şi în anul 2005 a absolvit masterul în Globalizare şi Dezvoltare de la Universitatea Warwick, Marea Britanie. De asemenea a absolvit cursuri postuniversitare la universitatea americană din Cairo şi şi are şi un doctorat în ştiinţe politice care i-a fost acordat de Universitatea din Bucureşti în anul 2009, tema lucrării de doctorat fiind „Naţionalismul arab modern şi identitate islamică după 1987“. De asemenea, Dan Stoenescu a mai urmat cursuri la Bruxeles, la Haga precum şi la Beirut.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite