Cine este Nicolae Ciucă, premierul desemnat a doua oară de preşedintele Iohannis, după o tentativă eşuată de formare a unui Guvern minoritar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos / George Călin
Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos / George Călin

Nicolae Ciucă este propunerea de premier asupra căreia liderii din PNL, PSD şi UDMR au căzut de acord pentru a fi primul care deţine conducerea rotativă a viitorului Executiv, urmând ca mandatul să fie preluat de PSD după un an şi jumătate.

Nicolae Ciucă este desemnnat de preşedinte pentru a doua oară, consecutiv. Liberalul şi-a depus mandatul la prima desemnare, după ce nu a reuşit să strângă susţinerea necesară pentru un Guvern minoritar PNL-UDMR la votul de încredere din Parlament. 

Născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj, Nicolae Ciucă a absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985, iar apoi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. Potrivit MApN, între 1993-1995, Ciucă a urmat cursurile Academiei de Inalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite. În 2003 obţine titlul de doctor în ştiinţe militare, iar mai apoi urmează o serie de cursuri militare în SUA.

Începând din mai 1996 până în mai 1997, Nicolae Ciucă a fost ofiţer de stat major în cadrul misiunii UNAVEM III, Angola, apoi, în perioada mai 1997-noiembrie 1998, a fost ofiţer de stat major în Biroul operaţii şi pregătire pentru luptă, Brigada 2 Mecanizată „Rovine”, Craiova. Comandant al Componentei Terestre la Exerciţiul multinaţional „Blue Danube 2000”; noiembrie 1998 – februarie 2001 – şef de stat major al Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, Craiova.

„Generalul deşertului”

Între anii 2001 şi 2004, Nicolae Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roşii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), şi Antica Babilonia, Irak (2004).  Ciucă şi-a câştigat gradele în teatrele de operaţiuni, el fiind unul dintre puţinii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak). Din acest motiv a şi fost denumit „generalul deşertului". 

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele româneşti au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după al doilea război mondial. Pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei, „generalul deşertului” a fost distins cu mai multe distincţii şi decoraţii, unele dintre acestea oferite de către partenerii americani - Medalia pentru Merit, SUA, şi Medalia de Onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii.

Pro-atlantist convins, Nicolae Ciucă a fost centrul unui scandal politic major între preşedintele Iohannis şi PSD când ministrul Apărării, Gabriel Leş, a încercat să-l schimbe din funcţie. Preşedintele i-a prelungit cu un an mandatul, prin decret care a fost contestat de Leş în justiţie, iar instanţă i-a dat dreptate ministrului. Generalul Ciucă a fost numit de preşedintele Iohannis şef al Statului Major General în 2015, până la acel moment fiind locţiitorul şefului Statului Major, generalul de aviaţie Ştefan Dănilă.

Anul trecut, actual interimar şi fost ministru al Apărării în Guvernul Cîţu şi în Guvernul Orban, Nicolae Ciucă a fost desemnat premier interimar de către preşedintele Klaus Iohannis, după demisia lui Ludovic Orban.

Averea generalului

Potrivit declaraţiei de avere a lui Nicolae Ciucă, acesta locuieşte în comuna Baloteşti, judeţul Ilfov, unde deţine jumătate dintr-un teren intravilan cu suprafaţa de 598 de metri pătraţi. Împreună cu soţia, generalul mai deţine începând din anul 2005 un teren intravilan de 2.829 de metri pătraţi în comuna Pieleşti din judeţul Dolj. Acesta mai are o casă de 232 metri pătraţi cu cotă parte de 50%, finalizată în 2017.

În privinţa autovehiculelor, premierul sesemnat al României deţine o Toyota Corolla şi un RAV4, ultima cumpărată anul acesta. 

La capitolul venituri, în 2020 a câştigat o indemnizaţie în valoare de 168.613 de la MApN şi o pensie în valoare de 215.880.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite