Generalul Nicolae Ciucă, cunoscut ca „generalul deşertului“, propus ministru al Apărării, a anunţat că trece în rezervă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Nicolae Ciucă discutând cu un ofiţer dintr-o ţară aliată
Generalul Nicolae Ciucă discutând cu un ofiţer dintr-o ţară aliată

Generalul Nicolae Ciucă, propus ministru al Apărării în Guvernul condus de Ludovic Orban, a anunţat, vineri, că trece în rezervă. Ciucă este la finalul mandatului de şef al Statului Major General al Armatei.

Nicolae Ciucă a participat, vineri, la ceremoniile din Parcul Carol de Ziua Armatei României.

La finalul ceremoniei, Ciucă le-a declarat jurnaliştilor că, pentru a deveni ministru al Apărării, va trece în rezervă.

De altfel, ar fi fost neobişnuit ca România, ţară membră NATO, să aibă în postul de ministru al Apărării un militar activ, uzanţele Alianţei Nord-Atlantice fiind ca armata să se afle sub control civil.

Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General al Armatei, este un pro-atlantist convins, el participând la bătăliile din Irak alături de soldaţii americani. El a fost centrul unui scandal politic major între preşedintele Iohannis şi PSD când ministrul Apărării, Gabriel Leş, a încercat să-l schimbe din funcţie. Preşedintele i-a prelungit cu un an mandatul, prin decret care a fost contestat de Leş în justiţie, iar instanţă i-a dat dreptate ministrului.

Generalul Ciucă a fost numit de preşedintele Iohannis şef al Statului Major General în 2015, până la acel moment fiind locţiitorul şefului Statului Major, generalul de aviaţie Ştefan Dănilă, arată g4media.ro. Ciucă a fost anterior şef al Statului Major al Forţelor Terestre, iar între anii 2001 şi 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roşii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), şi Antica Babilonia, Irak (2004).

Ciucă şi-a câştigat gradele în teatrele de operaţiuni, el fiind unul dintre puţinii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak). Din acest motiv a şi fost denumit "generalul deşertului". 

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele româneşti au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după al doilea război mondial.

El a absolvit mai multe cursuri militare în SUA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite