Cine este Ligia Deca, propunerea PNL pentru funcția de ministru al Educației

0
0

Biroul Politic Național al PNL s-a întâlnit astăzi, în format hibrid, pentru a vota numele viitorului ministru al Educației. Ligia Deca, consilier prezidențial, a fost alegerea liberalilor. Propunerea PNL urmează să fie prezentată coaliției și ulterior trimisă la președintele Klaus Iohannis. 

Ligia Deca, propunerea PNL pentru ministerul Educației FOTO: Inquam Photos
Ligia Deca, propunerea PNL pentru ministerul Educației FOTO: Inquam Photos

Potrivit Administrației Prezidențiale, Ligia Deca este consilier prezidențial în Departamentul Educație și Cercetare. Aceasta „este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012)”.

În perioada 2012-2015, Ligia Deca a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara, în perioada 2014-2015, și SNSPA, în perioada 2019-2021.

De asemenea, potrivit Administrației Prezidențiale, aceasta este „autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România”. 

Mai mult decât atât, aceasta a coordonat majoritatea dezbaterilor pentru proiectul „România Educată”, asuma de președintele Klaus Iohannis. 

Ligia Deca a fost numită Consilier de stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcție de Consilier Prezidențial.

Demisia ministrului Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Educației, la patru zile de la izbucnirea unui scandal de plagiat. Acesta a susținut, ulterior acuzațiilor la adresa sa, că articolul cu pricina are scopul de a bloca legile educației.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ”, a transmis Sorin Cîmpeanu în momentul demisiei. 

Începând de vineri, 30 septembrie, Sebastian Burduja a preluat interimatul la Ministerul Educației. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite