Ce spun sindicatele și specialiștii despre majorările salariale promise de Guvern

0
Publicat:

Guvernul încearcă să își asigure liniștea în contextul anului electoral în curs cu o majorare salarială pentru mai multe categorii de bugetari. Măsura vine în contextul în care ultimele săptămâni au adus mai multe proteste din partea angajaților la stat. Potrivit experților economici, cât și sindicatelor, sunt adâncite şi mai mult discrepanțele salariale. 

Guvernul vrea să majoreze salariilor mai multor categorii de bugetari FOTO Inquam
Guvernul vrea să majoreze salariilor mai multor categorii de bugetari FOTO Inquam

Guvernul vrea să majoreze salariile mai multor categorii bugetare cu 10% în două tranșe, în iunie și în septembrie. Un proiect pus în transparență decizională de Ministerul Muncii propune o majorare în cazul personalului public plătit din fonduri publice din mai multe categorii, o dată în iunie, cu 5% raportat la nivelul salariului acordat în decembrie 2023, și cu încă 5% în luna septembrie, raportat la același nivel.

Este vorba despre angajații din Cultură, cei din diplomație, ai MAE, autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii din subordinea Guvernului, cele aflate sub coordonarea premierului și cele sub controlul Parlamentului şi din administrație, dar și despre cei din Oficiul Național al Registrului Comerțului și al oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale.

Tensiune în Coaliție

„În acest moment, din ceea ce am stabilit împreună cu ministrul Finanţelor, Guvernul României atâta îşi permite. Ea (ordonanţa, n.r.) este pusă în transparenţă. Dar eu vă spun că Guvernul României – ceea ce mi-a transmis mie Ministerul de Finanţe – este că acest efort bugetar şi-l poate permite România în acest moment”, a precizat șeful Guvernului, Marcel Ciolacu.

Fostul premier Nicolae Ciucă, liderul PNL, a subliniat, într-un mesaj transmis pe Facebook, că nu va permite și nu va aproba nicio măsură care să nu fie acoperită de bugetul pe care statul îl are la dispoziție, precizând că a primit întrebări legate de „acțiuni populiste ale unor politicieni în perioada electorală”. „Politicienii din România și-au făcut un obicei din a câștiga voturi risipind iresponsabil bugetul în campanie cu idei nesăbuite și cheltuind banii statului. Din punctul meu de vedere, nu asta e modalitatea prin care ne servim țara”, a explicat Ciucă.

Protest al angajaților la stat

În ciuda încercării cabinetului guvernamental, angajații statului continuă să protesteze, declarând că sunt nemulțumiți de majorarea propusă. Liderul Sindicatului Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului, Noni Iordache, a afirmat, potrivit G4Media, că proiectul de ordonanță de urgență privind majorările salariale pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii „accentuează aceeași construcție salarială inechitabilă” pentru Aparatul de lucru al Guvernului în raport cu alte instituții, unele chiar subordonate.

Sindicatul a mai informat că negocierile cu șeful Cancelariei prim-ministrului și cu secretarul general al Guvernului s-au încheiat pe 13 mai, cu promisiunea că majorarea salarială va fi „în jur de 15%”, în luna mai.

Precizările vin după ce angajații din aparatul de lucru al Guvernului au anunțat grevă japoneză. Anterior, au fost mai multe proteste organizate în stradă, inclusiv al angajaților Federatiei române a sindicatelor din cultură și mass-media, mai multe muzee fiind închise în Noaptea Muzeelor.

Guvernul a promis că „strânge cureaua“

Comisia Europeană a avertizat că deficitul guvernamental va urca la 6,9% din PIB în 2024 şi la 7% din PIB în 2025 din cauza creşterii cheltuielilor, conform previziunilor economice de primăvară. De altfel, Comisia a avertizat și că deficitul bugetar ar urma să depășească și în acest an ținta asumată de Guvern, după ce și anul trecut a ratat ținta.

Creşterile vin în contextul în care România se angajase că va reduce deficitul bugetar la 4,4 din PIB, pentru asigurarea banilor din PNRR, fiind luate mai multe măsuri bugetare de austeritate, atât în sectorul public, cât și privat, și aplicate creșteri de taxe și impozite de la 1 ianuarie 2024.

În luna martie, instituțiile finanțate integral din bugetul statului din administrația publică centrală aveau 606.862 de angajați. Cele finanțate integral din bugetul local aveau 286.040 de angajați, totalul bugetarilor din România fiind de 1.289.540.

Expert: „Creează și mai multe discrepanțe între bugetari“

„Este o decizie care trebuie privită din prisma interesului electoral al Guvernului, al politicienilor, de a dovedi faptul că iau măsuri menite să tempereze efectele inflației”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu pentru „Adevărul”, cu privire la ordonanță, precizând însă că este o măsură discriminatorie pentru că „nu toți bugetarii vor beneficia de această creștere a salariilor”, dar și pentru că „creează și mai multe discrepanțe între bugetari” prin aplicarea cotei unice de 10%, astfel că „se vor adânci și mai mult discrepanțele dintre angajații statului”.

Analistul a mai explicat că „deficitul bugetar este deja printre cele mai mari înregistrate vreodată în România după primele patru luni, iar cheltuielile cu salariile bugetarilor, deja după primul trimestru, creșteau cu 19%”, preconizând noi creșteri de taxe și impozite din 2025 pentru a susține cheltuielile de stat, dar și faptul că protestele vor continua. „Pe bună dreptate, oamenii își văd veniturile erodate de inflație, iar statul este nevoit să deschidă punga. (...) Dacă am fi aprobat de anul trecut legea salarizării bugetare, așa cum era trecut în PNRR, anul ăsta nu am mai fi avut probleme”, a mai puncat analistul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite