Ce promite ALDE în programul electoral: 500.000 de locuri de muncă noi, o sută de miliarde de euro în investiţii, salariu mediu net la 3.000 de lei, în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varujan Vosganian şi Călin Popescu-Tăriceanu au fost doi dintre reprezentanţii ALDE care au prezentat programul politic al formaţiunii. FOTO
Varujan Vosganian şi Călin Popescu-Tăriceanu au fost doi dintre reprezentanţii ALDE care au prezentat programul politic al formaţiunii. FOTO

ALDE a prezentat, miercuri, Programul economic pentru campania la parlamentare, printre promisiunile electorale fiind crearea a 500.000 de locuri noi de muncă, înfiinţarea unui noi minister (al Repatrierii românilor plecaţi la muncă în străinătate), Programul celor 100 de miliarde de euro în investiţii, precum şi 20.000 de locuinţe noi, până în 2020.

Potrivit programului economic al ALDE, intitulat „România, a 7-a putere economică a Europei”, politicienii formaţiunii urmăresc crearea de 500.000 de noi locuri de muncă, România urmând să ajungă la peste 5 milioane de angajaţi. „Astfel numărul angajaţilor va depăşi numărul pensionarilor de asigurări sociale”, se arată în document. 

În plus, ALDE lansează şi „Programului celor 100 de miliarde de euro,” prin utilizarea Fondului de Investiţii şi Dezvoltare (FID) (cel puţin 10 miliarde euro) şi Ajutoarelor de stat (cel puţin  2 miliarde de euro) ca modalitate de stimulare a capitalului românesc. Acest program este programul-suport pentru creşterea potenţialului şi performanţei economice, care responsabilizează instituţiile statului, transformă creşterea bazată pe consum în creştere bazată pe investiţii, coreleaza creşterea cu stabilitatea economică şi armonizează obiectivele cantitative cu cele calitative. O altă sursă pentru acest Program o reprezintă creşterea investiţiiilor străine de la 3 miliarde de euro în prezent la cel puţin 5 miliarde de euro. 

„În acest fel, în anul 2020 salariul mediu net, de la circa 2.000 de lei în prezent, poate ajunge la 3.000 de lei, iar pensia medie la 1.500 lei”, se arată în programul ALDE.

Formaţiunea de centru-dreapta are cuprinsă în programul său şi refereriri la diaspora. ALDE propune înfiinţarea unui Minister al Repatrierii românilor, care să gestioneze migraţia forţei de muncă din ţara noastră în străinătate. Potrivit liderului ALDE, partidul său doreşte readucerea în ţară a 500.000 de români plecaţi la muncă în străinătate, pentru a acoperi necesarul de forţă de muncă. 

Obiectivele cantitative ale strategiei economice a ALDE 

1.O creştere medie anuală de cel puţin 5% a PIB.

2.Un număr de peste 5 milioane de locuri de muncă (cu cca 500.000 mai mult decât în prezent) care să-l depăşească pe cel al pensionarilor de asigurări sociale

3.Investiţii publice de peste 6% din PIB

4.Investiţii străine de peste 5 miliarde de euro anual

5.Rată a investiţiilor de 30% din PIB

6.Creşterea corespunzătoare a veniturilor populaţiei

7.În anul 2020, salariul mediu net poate ajunge la 3000 de lei şi pensia medie la 1.500 lei

Criticile la adresa Guvernului Cioloş

Potrivit celor din ALDE, „în ciuda condiţiilor favorabile create de Guvernarea ALDE-PSD, economia este blocată la nivel investiţional“. De asemenea, îi critică pe guvernanţi de faptul că nu au proiecte ambiţioase sau de anvergură şi sunt încurajate derapajele în ceea ce priveşte transparenţa politicilor publice.

Program Economic ALDE 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite