Ce jocuri de culise fac liberalii înainte de alegerea unui nou copreşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerea unui nou copreşedinte a împărţit PNL-ul în mai multe tabere. Pe de o parte, vechii liberali forţează preşedinţia unică, în timp ce PDL-iştii susţin varianta conducerii bicefale. Însă, în rândul celor din urmă a început confruntarea între diferite grupuri: cei care o vor pe Adriana Săftoiu, pe de o parte, şi cei care îl vor pe Gheorghe Flutur sau un om din zona Ardealului.

Demisia lui Vasile Blaga din fruntea PNL a scos la suprafaţa faptul că partidul e în continuare foarte divizat. Liberalii din vechiul PNL şi cei din fostul PDL nu au aceeaşi viziunea asupra modului cum trebuie rezolvată problema şefiei. Primii vor un preşedinte unic în persoana Alinei Gorghiu, ceilalţi conducere bicefală. Însă, cei din urmă nu reuşesc să se pună de acord asupra persoanei care  să-l înlocuiască pe Blaga şi care să facă echipa cu Gorghiu.

Varianta Săftoiu

Pe de o parte în PDL există o tabără susţinătoare a Adrianei Săftoiu, persoană aflată agreată de Vasile Blaga, dar care nu e văzută ca un lider care să impună respect şi disciplină. Potrivit unor surse politice, declaraţiile date vineri de secretarul executiv Cristina Trăilă, persoană pe care Săftoiu o vrea lista cu locuri eligibile la Bucureşti, a fost o încercare de a arăta că lista din care se poate alege succesorul conţine câteva nume. „Potrivit Statutului, ai un număr de prim-vicepreşedinţi, că nu degeaba sunt prim-vicepreşedinţi, la care trebuie să te raportezi atunci când iei o astfel de decizie. Prin urmare, cel care va fi copreşedinte va fi din rândul foştilor prim-vicepreşedinţi PDL”, a spus Trăilă. 

Cei patru prim-vicepreşedinţi din fostul PDL sunt Cătălin Predoiu, Anca Boagiu, Gheorghe Flutur şi Adriana Săftoiu. Cătălin Predoiu a fost vehiculat drept posibil succesor, însă acesta a negat faptul că Blaga i-ar fi cerut preluarea partidului. Anca Boagiu nu a fost niciun moment în cărţi pentru funcţia de copreşedinte, în timp Gheorghe Flutur l-a refuzat pe Blaga, potrivit unor surse politice. Aşadar, rămâne Adriana Săftoiu.

Varianta Buda

Pe de altă parte, o altă tabără consideră că, din moment ce nu se pot baza pe Flutur, politician recunoscut pe calităţile organizatorice şi pe abilitatea sa de a calma întotdeauna spiritele în partid, ar trebui susţinut un om din zona Ardealului. Iar foştii PDL-iştii s-au oprit, potrivit unor surse politice, la europarlamentarul Daniel Buda, cel care nu e prim-vicepreşedinte. Dar, acest lucru nu-l împiedică pe Buda cu nimic să fie ales de PDL-işti ca lider al lor. Potrivit unor surse politice, ideea avansată de Trăilă e falsă. Niciăieri nu scrie că omul care trebuie să-i ia locul lui Blga, trebuie să fie dintre foştii prim-vicepreşedinţi.   

Sâmbătă vor avea loc mai multe consultări cu liderii de organizaţii PNL. La ora 15,00 va avea loc o reuniune a vechiului for de conducere al PDL, iar la ora 18,00 se va desfăşura şedinţa conducerii PNL cu liderii de filiale Ilie Bolojan, secretar general al PNL

Nu în ultimul rând, în rândul liberalilor ar mai fi avansat şi numele lui Gheorghe Falcă, însă acesta nu e agreat de Blaga. Primarul Aradului, cu toate că e un lider din teritoriu puternic, are „păcatul“ de a-l avea naş pe Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite