Ce impact au demisiile Gabrielei Firea şi a lui Marius Budăi asupra PSD | ANALIZĂ

0
Publicat:

Social-democrații Gabriela Firea și Marius Budăi au fost nevoiți să demisioneze în urma dezvăluirilor despre funcționarea „azilelor groazei“, însă specialiștii consultați de „Adevărul“ consideră că PSD va trece rapid de moment, singura problemă fiind găsirea unui candidat cu șanse la Primăria Capitalei.

Ce impact au demisiile Gabrielei Firea şi a lui Marius Budăi asupra PSD  FOTO: Mediafax
Ce impact au demisiile Gabrielei Firea şi a lui Marius Budăi asupra PSD FOTO: Mediafax

La nici o lună de la preluarea guvernării, PSD s-a confruntat cu prima problemă gravă din mandatul de premier al lui Marcel Ciolacu. Investigațiile jurnalistice și anchete ale procurorilor au arătat deficiențele sistemului de asistență socială în cazul bătrânilor și persoanelor cu dizabilități, precum și tăcerea și complicitatea autorităților și chiar, în unele cazuri, ale decidenților politici. Prinși în scandal au fost Gabriela Firea și Marius Budăi, care au fost nevoiți să demisioneze din funcțiile de ministru al Familiei, respectiv al Muncii. 

În urma scandalului, sansele ca cei doi să revină prea curând în politica de vârf sunt reduse. În cazul Gabrielei Firea, prezentată până de curând de conducerea partidului drept candidat PSD la alegerile pentru Primăria Capitalei, formațiunea va reevalua susținerea fostului ministru. De altfel, odată cu demisia din Guvern, Firea s-a autosuspendat din structurile de conducere ale partidului.

„Cu certitudine, există un deficit de imagine în acest moment, lucrurile sper să se așeze, iar după demisiile care vor urma de la USR și de la PNL să trecem la rezolvarea problemelor”, a declarat Lucian Romașcanu la Digi 24.

Firea este un membru important al PSD, fiind prim-vicepreședinte al formațiunii, lider al organizației București și având susținerea unui important lider social-democrat, Paul Stănescu.

De cealaltă parte, Marius Budăi, reprezentant al Moldovei și deputat de Botoșani, avea susținerea cuplului Lia Olguța Vasilescu (primarul Craiovei) - Claudiu Manda (europarlamentar), ambii în forul de conducere al PSD. Budăi a rămas în Guvern, deşi a gestionat cu dificultate sau deloc legi importante pentru PNRR, precum cea a pensiilor speciale sau a salarizării. Mai mult, a rămas în funcţie chiar dacă a fost acuzat, sub protecția anonimatului, de colege de partid că le-ar fi telefonat în miez de noapte, după ce ar fi consumat băuturi alcoolice. 

Ofensiva PSD

Pentru a acoperi deficitul de imagine, PSD a încercat să împartă vina atât cu PNL, alături de care guvernează, cât și cu USR, partid de opoziție. Mai exact, mai mulți lideri PSD au cerut demisia primarilor USR, acuzând că sistemul de asistență socială era deficitar și în guvernarea PNL-USR-UDMR.

De altfel, premierul Marcel Ciolacu a dat de înțeles că așteaptă demisia mai multor primari și șefi de consilii județene implicați, fiind vizat direct șeful CJ Ilfov, Hubert Thuma, dar și primarul din Voluntari, Florentin Pandele (soţul Gabrielei Firea).

Ce spun specialiștii

Consultat de „Adevărul“, politologul Cristian Pîrvulescu susţine că situaţia creată afectează mai degrabă guvernarea PSD şi pe Marcel Ciolacu.

„Era acum un bun moment pentru a dovedi că este capabil să gestioneze politici naționale în coaliție. (…) Prima criză, primul moment în care PSD vrea dintr-odată să împartă această problemă cu ceilalți”.

Pe de altă parte, sociologul Mircea Kivu consideră că Ciolacu şi-a creat o imagine de justiţiar odată cu îndepărtarea celor doi social-democraţi din Guvern. 

„Problema mare pe care a avut-o PSD era că în tot scandalul ăsta nu existau decât personaje PSD. (...) Se încearcă acum acreditarea ideii nu că PSD este corupt și a comis fapte, ci că toți sunt corupți”, a explicat sociologul, pentru „Adevărul“.

Politologul George Jiglău menţionează că cel mai mult vor avea de suferit Marius Budăi şi Gabriela Firea. 

„Judecând după experiențele altora, partidul a picat mereu în picioare, dar la nivel individual nu au picat tot timpul în picioare. Sunt foarte puțini care, după ce au trecut prin așa ceva, au reușit să-și revină”, a subliniat Jiglău. 

Impactul la alegeri

Referitor la alegerile pentru Primăria Capitalei, unde Gabriela Firea era cotată cu cele mai mari şanse din postura de candidat PSD, specialiştii consideră că partidul va avea o problemă în a găsi un candidat cu şanse.

Cristian Pîrvulescu a amintit o situaţie similară a PNL, în 2016, când formaţiunea a schimbat trei candidați, ceea ce ar fi favorizat alegerea Gabrielei Firea în funcția de primar.

„E emotional o zi, două, trei (…) PSD nu cred să aibă vreo problemă să găsească candidați”, a afirmat Alfred Bulai, punctând că „oricum PSD are o problemă istorică, de regulă la București”, câștigând o singură dată, „cu concursul unei buimăceli teribile a PNL și o campanie foarte bună pe care a avut-o Firea atunci”. 

„E o miză importantă Primăria București, dar PSD vrea Guvernul, Președinția, lucruri totuși mai importante”, a mai subliniat sociologul. 

Mircea Kivu crede că există şansa ca Gabriela Firea, supărată pe PSD, să pregătească un tandem la locale cu Cristian Popescu Piedone, în contextul în care PUSL, formațiunea condusă de Dan Voiculescu, în care primarul Sectorului 5 este șef executiv, a anunțat că o va susține la alegeri. 

„Ar putea fi o mișcare neașteptată, dar ar putea schimba jocurile”, spune Mircea Kivu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite