Respingerea aderării României la Schengen, contestată la Consiliul UE: Dacă vor ține cont, vom evita un proces la CJUE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretariatul General al Consiliului UE a publicat cererea ONG-ului fondat de Răzvan Nicolescu pentru reexaminarea pe motive de mediu a deciziei de amânare a aderării României la Schengen. Fostul ministru se așteaptă ca cererea să fie tratată „foarte serios”.

Respingerea aderării României la Schengen, contestată la Consiliul UE FOTO: Shutterstock
Respingerea aderării României la Schengen, contestată la Consiliul UE FOTO: Shutterstock

„Este un lucru bun că urmează procedura și sper să trateze foarte serios această solicitare pentru că suntem în mijlocul unei crize climatice și nu ne permitem derapaje. Dacă o vor trata serios și o vor repune pe agendă și vor ține cont de acest impact pe mediu vom evita un proces la Curtea Europeană de Justiție”, a explicat Răzvan Nicolescu pentru „Adevărul”.

Potrivit G4Media, Consiliul UE are timp 60 de zile să decidă ori respingerea cererii, ori aprobarea și programarea unui nou vot pe Schengen. Răzvan Nicolescu a precizat pentru sursa citată că în cazul unei respingeri va deschide un proces la Curtea de Justiție a UE (CJUE).

„Cererea a fost formulată în baza Convenției Aarhus și are în vedere faptul că în data de 8 decembrie 2022 Consiliul JAI nu a luat în calcul aspectele de mediu atunci când a decis să nu intrăm în Schengen. Suntem într-o criză climatică ce a devenit, conform rapoartelor ONU, principala sursă de migrație. Săptămâna trecută a fost cea mai caldă din istorie. Nu ne permitem luxul de a lăsa zeci de mii de tone de dioxid de carbon să fie produse de camioanele care așteaptă în vămi din cauza unui cancelar al Austriei care a decis că nu mai vrea el să respecte tratatele UE. Rog public experții Consiliului UE să continue să trateze cu seriozitate solicitarea noastră pentru a evita un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Vorbim de cel mai important subiect aflat pe agenda UE: combaterea schimbărilor climatice”, a declarat fostul ministru pentru G4Media.

Cererea către Consiliul UE a fost depusă de Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, condusă de fostul ministru Răzvan Nicolescu.

Este de precizat că de la 1 iulie Consiliului UE este condus de Spania, țară care și-a declarat susținerea față de intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen

România și Bulgaria ar putea fi despăgubite

Europarlamentarii au adoptat o nouă rezoluţie de susţinere a aderării României și Bulgariei la spaţiul Schengen şi au cerut Comisiei Europene să evalueze daunele aduse celor două state.

Rezoluția a fost votată cu 526 de voturi pentru, 57 de voturi împotrivă și 42 de abțineri. Astfel, deputații europeni solicită aprobarea aderării celor două țări până la sfârșitul anului 2023.

Europarlamentarii precizează în rezoluție că regretă decizia Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 de a respinge statutul de membru al României și Bulgariei „fără să fi fost prezentată nicio justificare de natură juridică legată de criteriile de aderare” şi face referire la sentimentul de discriminare resimţit de cetăţenii români.

Rezoluția arată că votul împotrivă al Austriei a adus daune economice și de mediu și subliniază că România și Bulgaria au înregistrat pierderi financiare semnificative în ultimii 11 ani, în ciuda îndeplinirii tuturor criteriilor necesare pentru a adera la spațiul Schengen.

Parlamentarii europeni îndeamnă Comisia Europeană să estimeze costurile neaderării României și Bulgariei și să analizeze opțiunile privind mecanismele de compensare financiară, pentru posibilitatea stabilirii unor compensaţii, şi „subliniază necesitatea de a analiza posibilitățile actuale și potențiale viitoare de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite