Ce a transmis Ambasada Turciei la București după ce România a trimis salvatori

0
Publicat:

Amabasada Turciei la București a transmis un mesaj de mulțumire după ce statul român a hotărât să transmită salvatori prin mecanismul de protecție european, fiind printre primele țări care au răspuns solicitării.  

România a traimis 60 de salvatori în Turcia FOTO IGSU
România a traimis 60 de salvatori în Turcia FOTO IGSU

Mulțumim, România! Nu vom uita niciodată ajutorul vostru prețios. Dumnezeu să ocrotească echipa care este pe drum spre Turcia! Apreciem eforturile lor și le dorim mult succes”, a transmis Ambasada Turciei la București într-un mesaj pe Facebook. 

Ce ajutor a trimis România 

Lucian Bode a subliniat că Ministerul Afacerilor Interne este în prima linie în tot ce înseamnă salvarea cetăţenilor afectaţi de catastrofa din Turcia, arătând că România va suplimenta numărul salvatorilor dacă va fi nevoie.  

  Secretarul de stat Raed Arafat a spus luni că echipa care pleacă în Turcia este formată din 60 de persoane și 4 câini utilitari specializați pentru căutarea la cutremure. El a precizat și că Ministerul Apărării Naționale (MApN) a pus la dispoziție trei aeronave, care vor transporta 7 tone de echipamente de căutare şi salvare.   

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia.

  Ministrul român a precizat că țara noastră și-a exprimat totodată disponibilitatea de a evacua cetățeni străini, aflați în zona afectată de cutremure, pentru alte state 

Opt cetăţeni români şi doi polonezi au fost îmbarcaţi, luni seară, într-o aeronavă militară, pentru a părăsi Turcia, în urma cutremurelor produse în această ţară.  

Ajutor din Republica Moldova

Peste 50 de salvatori cu 12 autospeciale de intervenție a anunțat că va trimite Republica Moldova în Turcia, potrivit Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău. 

Autoritățile din țara vecină au cerut asigurarea transportului de către NATO.

UE a mobilizat zece echipe de căutare şi salvare în Turcia 

Uniunea Europeană a mobilizat rapid zece echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE,  după ce un cutremur puternic a lovit în cursul nopţii de duminică spre luni regiunea turcă Gaziantep, care a avut impact şi asupra Siriei vecine. 

Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, România şi Ungaria, a anunţat Comisia Europeană. 

Israel: Ajutor umanitar în Turcia și Siria 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat luni că a „aprobat” trimiterea de ajutoare umanitare în Siria (ţară lovită de un cutremur violent luni), după o solicitare primită din partea Damascului pe canale „diplomatice”, o informaţie dezminţită însă rapid de către regimul sirian, transmite AFP, scrie Agerpres.  

Israelul „a primit o cerere provenind dintr-o sursă diplomatică pentru ajutor umanitar în Siria şi am aprobat-o”, a declarat Netanyahu în faţa deputaţilor din partidul său, Likud. 

  De asemenea, ambasadorul Siriei la ONU, Bassam Sabbagh, a dat luni asigurări că ajutorul pe care îl solicită după cutremurul devastator care i-a afectat ţara va merge la „toţi sirienii de pe întreg teritoriul".

Ajutorul umanitar în zonele rebele, afectate şi ele de cutremur, ajunge de obicei prin Turcia, grație mecanismului transfrontalier creat în 2014, printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU.â

Mecanismul amintit este însă contestat de Damasc şi Moscova, care consideră că este vorba despre o încălcare a suveranităţii Siriei. Numărul punctelor de trecere a frontierei a fost redus în timp de la patru la unu, ca urmare a presiunii Rusiei şi Chinei.

Ambasadorul sirian a părut însă să respingă luni o posibilă deschidere de noi puncte de trecere pentru a face faţă consecinţelor cutremurului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite