Camera Deputaților: Se constituie Unitatea centrală de interoperabilitate a sistemelor de informații din UE

0
Publicat:

Camera Deputaților a adoptat proiectul privind asigurarea cadrului pentru interoperabilitatea dintre sistemele de informații ale Uniunii Europene în domeniul frontierelor și vizelor, al cooperării polițienești și judiciare și al azilului și migrației.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz FOTO: CDEP
Camera Deputaților este for decizional în acest caz FOTO: CDEP

Proiectul de lege prevede constituirea Unității centrale de interoperabilitate a sistemelor de informaţii a Uniunii Europene, organism fără personalitate juridică, la nivelul Direcţiei Generale pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit Agerpres, printre atribuțiile unității se află: coordonarea activităţilor de implementare, la nivel naţional, a conceptului de interoperabilitate a sistemelor de informaţii a Uniunii Europene şi dezvoltarea ulterioară a acestuia, monitorizarea permanentă a îndeplinirii angajamentelor rezultate din implementarea arhitecturii sistemelor de informaţii şi acordarea de sprijin de specialitate, după caz, asigurarea reprezentării României în relaţia cu instituţiile Uniunii Europene pe problematica interoperabilităţii sistemelor de informaţii ale Uniunii Europene.

Posturile necesare constituirii Unității centrale interoperabilitate se vor asigura prin suplimentarea numărului de posturi aprobat Direcției Generale pentru Comunicații și Tehnologia Informației din numărul total de posturi aprobat de MAI.

Inițiativa legislativă stabilește și autoritățile care intră în sfera definiției conceptului de „autoritate polițienească”. Este vorba despre Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția de Frontieră Română și Inspectoratul General pentru Imigrări.

Totodată, proiectul desemnează Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal în calitate de autoritate de supraveghere în sensul regulamentelor UE.

Inițiativa legislativă mai stabileşte autorităţile care vor avea acces la Portalul european de căutare (ESP) în scopul accesării/gestionării sistemelor de informaţii ale Uniunii Europene, identificarea autorităţilor desemnate în sensul regulamentelor europene din acest domeniu şi anume: Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Direcţia Generală de Protecţie Internă şi Direcţia Generală Anticorupţie, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Ministerul Apărării Naţionale, prin Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, Serviciul de Protecţie şi Pază, Ministerul Public, prin Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi structurile şi unităţile subordonate acestuia, Autoritatea Vamală Română,

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite