Senatorii au votat înființarea unui fond de asistență tehnică și financiară pentru autorităților publice locale din Moldova

0
Publicat:

Senatorii au adoptat propunerea legislativă privind înființarea fondului de asistență tehnică și financiară pentru dezvoltare destinat autorităților publice locale din Republica Moldova.

Proiectul urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților FOTO: Inquam Photos
Proiectul urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților FOTO: Inquam Photos

Proiectul de lege a fost inițiat de un grup de senatori PNL, PSD și UDMR și prevede că pachetul financiar pentru operaționalizarea fondului, în perioada 2022-2025, este în cuantum de 10 milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării prin hotărâre a Guvernului.

Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută și în Camera Decizională, for decizional.

Inițiativa legislativă prevede și că minimum 3% din valoarea angajată în cadrul proiectului vor fi folosiţi de beneficiar pentru realizarea măsurilor de informare şi publicitate ale proiectului în Republica Moldova, cu evidenţierea contribuţiei financiare a României, atât în perioada de realizare, cât şi ulterior.

Potrivit Agerpres, proiectele se vor derula între o autoritate publică locală din Republica Moldova şi o autoritate publică locală din România, aflată într-un raport de înfrățire cu beneficiarul finanțării. Perioada de desfășurare a proiectelor se poate încheia, cel mai târziu, pe 30 iunie 2025.

„Valoarea maximă admisă a unui proiect este de 100.000 de euro, iar contribuţia proprie minimă a beneficiarului este de 5% din valoarea minimă angajată în cadrul proiectului", se arată în proiect, potrivit sursei citate.

Fondul de asistență tehnică și financiară finanțează: dezvoltarea infrastructurii de transport, energie şi mediu, precum şi a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor; construcţia/reabilitarea/dotarea unităţilor de învăţământ şcolar şi preşcolar; construcţia/reabilitarea/dotarea unităţilor sanitare; dezvoltarea serviciilor sociale destinate grupurilor vulnerabile, reabilitarea centrelor de îngrijire pentru copii, persoane în etate şi persoane cu nevoi speciale; onstrucţia/reabilitarea de muzee, biblioteci, şcoli de artă şi de muzică; construcţia/reabilitarea/dotarea de facilităţi pentru pregătirea sportivilor; achiziţionarea de autovehicule şi echipament pentru deszăpezire, întreţinerea spaţiilor verzi şi a iluminatului public și construcţia/reabilitarea spaţiilor pietonale.

Potrivit expunerii de motive, proiectul are menirea ca „în spiritul angajamentului ferm al României de a continua să ofere cetăţenilor Republicii Moldova sprijin direct, consistent şi dezinteresat, o parte din suma neaccesată de către Guvernul Republicii Moldova să fie disponibilă autorităţilor publice locale, prin fondul înfiinţat de prezenta propunere legislativă".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite