Bornele Guvernului la jumătate de mandat. Ce a reușit cabinetul Ciucă până acum și ce restanțe are

0
0

Primele nouă luni de mandat ale lui Nicolae Ciucă au fost marcate de demisii, tensiuni interne, dar și de legi importante adoptate. Cu toate acestea, Guvernul rămâne cu numeroase restanțe și provocări până la rotația premierului.

Ședință de guvern a cabinetului Nicolae Ciucă FOTO Arhivă
Ședință de guvern a cabinetului Nicolae Ciucă FOTO Arhivă

Cabinetul Ciucă s-a confruntat de la început cu probleme care au dus la schimbarea componenței sale. Florin Roman, fostul ministru al Digitalizării, a fost nevoit să facă un pas în spate, la nici o lună de mandat, în urma unor suspiciuni de plagiat și a unor probleme legate de informațiile din CV-ul său. O altă demisie a venit din partea ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, care a ales să părăsească guvernarea după ce liberalii au hotărât să îl scoată de la conducerea partidului pe fostul șef al Guvernului, Florin Cîțu, printr-un Congres extraordinar. Și la PSD a demisionat Adrian Chesnoiu (Agricultură), acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu.

Proiecte urgente bifate

În privința pieței de energie și a gazelor naturale, Guvernul Ciucă poate spune că a reușit să bifeze plafonarea şi compensarea preţurilor, într-un moment în care facturile ajunseseră la un nivel ridicat. Coaliţia a reușit și adoptatarea Legii offshore, prin care sunt deblocate investiţiile din Marea Neagră și a putut începe exploatarea gazelor, demersul fiind important în situația generată de războiul de la graniță, izbucnit de Federația Rusă.

La capitolul promisiunilor bifate se înscrie și desființarea SIIJ. Parlamentul a trecut în timp record noul proiect agreat de Coaliție, care a atras însă critici, pentru că nu au aşteptat opinia Comisiei de la Veneţia. De asemenea, deși au mai existat bâlbe guvernamentale, Executivul a reușit să gestioneze și fluxul de refugiați din Ucraina și să sprijine țara vecină.

Provocări pe termen scurt

Guvernul are de pregătit mai multe acte normative cu impact, pe care le-a tot amânat, dar acum e forțat de angajamentele din PNRR. Ministerul Muncii ar trebui să se ocupe de proiectul pentru reforma pensiilor, adică inclusiv găsirea unei soluții pentru pensiile speciale, adică eliminarea sau impozitarea drastică a lor. De asemenea, Executivul  trebuie să vină cu o nouă lege a salarizării, astfel încât să ajusteze și situația sporurilor, care uneori ajung să depășească jumătate din leafă.

Alte puncte importante sunt legile Justiției, care au fost aprobate de Guvern și urmează să ajungă pe masa de dezbatere a parlamentarilor în următoarea sesiune. De asemenea, Guvernul trebuie să prezinte în următoarele săptămâni cele nouă drafturi ale legilor din pachetul pe securitate, pentru a intra apoi în procedură parlamentară.

Disputele interne la zi

Una dintre principalele probleme ale actualei conduceri Executive este gestionarea crizei din energie și a situației economice, măsurile din acest sector fiind sursă de ceartă în Coaliție. Membrii social-democrați au subliniat constant că liberalizarea pieței de energie, susținută de PNL, a fost un eșec. Acum partidul lui Marcel Ciolacu insistă pentru revenirea la o piață reglementată și o impozitare a tuturor din zona energiei, de la producători la cei care vând sau intermediază.

De asemenea, o altă problemă e cea a remanierii. În timp ce PSD l-ar vrea îndepărtat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, liberalii sunt nemulțumiți de Marius Budăi, potrivit informațiilor „Adevărul”. Liderul PSD ar vrea îndepărtarea lui Vasile Dîncu de la Apărare, dar doar dacă și liberalii renunță la un nume greu. Potrivit unor surse din conducerea PNL, Nicolae Ciucă nu vrea să demită niciun ministru până la evaluarea din iarnă.

Juniorul de la guvernare, UDMR, continuă să fie sursă constantă de probleme, mai ales după discursul cu tentă rasistă a lui Viktor Orban, premierul maghiar, la Băile Tușnad, de la finalul lui iulie. Anterior, UDMR a fost mai fost criticat în timpul vizitei, cu caracter particular, a președintei Ungariei, Katalin Novak, în Transilvania, când a avut mai multe declarații controversate.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri