Încep clinciurile Opoziție - Predoiu pe tema legilor Justiției

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justitiției, Cătălin Predoiu a respins acuzațiile lansate de membrii Opoziției, după ce Guvernul a aprobat proiectul legilor Justiției, care urmează să ajungă în dezbaterea Parlamentului.

Stelian Ion, Cătălin Predoi, Andrei Lupu FOTO Mediafax
Stelian Ion, Cătălin Predoi, Andrei Lupu FOTO Mediafax

„Suntem deschiși la perfecționări în Parlament, să găsim soluții mai bune. Nu am închis niciodată ușa dezbaterilor publice. De principiu resping categoric abordarea că în spatele unor soluții s-ar găsi intenții malefice sau intenția de subminare a capacității Parchetelor. Rog pe oricine să observe că propunerile de la CSM, de la Ministerul Public, conduc la soluțiile regăsite în proiect. Procurorul General nu poate infirma decât soluțiile procurorilor-șefi de la DNA și DIICOT, nu soluțiile procurorilor individuali”, a spus Predoiu, potrivit G4Media. 

De asemenea, fiind întrebat de ce au dispărut din proiecte prevederile legate de coordonarea de către Procurorul general a polițiștilor judiciari, Predoiu a spus că „e un subiect care a făcut obiectul unor îndelungi discuții. În urma lor, compromisul de moment a fost ca, pe lângă cadrul normativ actual, să se trimită la o nouă lege”.

Ministrul a mai precizat că „legile justiției reprezintă un obiectiv important în MCV. Prin adoptarea lor de către Parlament reușind să îndeplinim un obiectiv-cheie din MCV”. 

Critici din Opoziție

Fostul ministru Stelian Ion l-a acuzat pe actualul ministru că a cedat în fața intereselor politice și ale aripii antireformiste din CSM. Stelian Ion a mai susținut că proiectul aprobat de Guvern „îndepărtează România de calea reformei în domeniul justiției și subjugă puterea judecătorească rețelei anireformiste create chiar în interiorul magistraturii”.

Potrivit fostului ministru, legile ar fi trebuit să fie „corectate și modernizate”, fiind un jalon din PNRR și dat fiind faptul că ar trebui să intre în vigoare până în iulie 2023”.

„Cătălin Predoiu, în calitatea sa de servitor al intereselor obscure ale Sistemului și politicienilor, a bătut palma cu pesediștii și cu gruparea nocivă din CSM pentru a se asigura de sprijinul acestora. Le-a dat tuturor ce au vrut. Părții din magistratură, care a luat poziție în anii trecuți împotriva derapajelor legislative și care dorește schimbări de substanță care să întărească eficiența și independența justiției, i-a întors spatele. La fel și forurilor europene care ne semnalează de ani de zile problemele grave din justiție (Comisiei Europene, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, Grupul de State împotriva Corupției)“, a mai transmis Stelian Ion. 

Andrei Lupu: Noile legi ale Justiției, „reforma Justiției mult dorită de Liviu Dragnea”

Deputatul REPER, Andrei Lupu, a caracterizat noile legi ale Justiției drept „reforma Justiției mult dorită de Liviu Dragnea”.

„Așa cum arată astăzi majoritatea parlamentară, va fi probabil un concurs cine susține cu mai mare tărie proiectele: pesediștii, departe de a fi scăpat de reflexele antijustiție, sau peneliștii dornici să arate susținere pentru ministrul Predoiu și să intre în grațiile Cotroceniului”, a transmis Lupu, potrivit sursei citate.

Parlamentarul a mai susținut că „ambasada SUA și Comisia Europeană sunt astăzi mult mai preocupate de asigurarea unui front unit pentru războiul din Ucraina ca să mai tragă de urechi Guvernul României”.

Andrei Lupu a mai susținut că noile legi „elimină independența DNA și DIICOT, făcându-le simple anexe ale Parchetului General și trecându-le în subordinea Procurorului General, numit politic”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite