Borbely Laszlo: “Evident că legea minorităţilor e un punct de negociere” în discuţiile cu premierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Borbely crede că "este perimat" conceptul de stat naţional FOTO Adevărul
Laszlo Borbely crede că "este perimat" conceptul de stat naţional FOTO Adevărul

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat duminică seara că apreciază chemarea la dialog a premierului Victor Ponta, precizând totodată că Uniunea nu a stabilit ce fel de colaborare va exista, acest lucru urmând să fie stabilit în funcţie de negocieri.

Vicepreşedintele politic al UDMR a ţinut să arate că, în afara unor repere clare privind măsurile economice, cum ar fi reducerea CAS sau a TVA, formaţiunea sa are şi alte puncte de negociere clare, cum ar fi adoptarea legii minorităţilor.

“Evident că legea minorităţilor este un punct de negociere, a fost în programul de guvernare în două guverne şi de şapte ani de zile stagnează ”, a afirmat Borbely, arătând că răbdarea este unul dintre punctele forte ale UDMR: “Noi suntem răbdători, 23 de ani a trebuit să treacă până când în legea învăţământului ni se dă posibilitatea ca toate materiile să le predăm în limba maternă, deci avem răbdare”. De asemenea, acesta a adăugat că speră să nu fie nevoie să aştepte “încă 23 de ani pentru legea minorităţilor”.

Liderul Uniunii a adăugat că un alt punct de negociere este şi modificarea Constituţiei, inclusiv a articolului 1, dar şi reorganizarea teritorială.

“Este un punct aparte, modificarea Constituţiei (...) Iar, legat de modificarea articolului 1, (…) eu cred că e perimat acest concept de stat naţional. Repet: nu ne referim la stat unitar şi indivizibil. Este şi reorganizarea teoritorială care, evident, ne interesează, sunt multe lucruri pe care trebuie să le discutăm, suntem deschişi la dialog şi probabil că, până la sfârşitul săptămânii viitoare, vom fi mai concludenţi”, a spus Borbely Laszlo.

Acesta a mai precizat că semnalul transmis de premierul Victor Ponta este unul important, care arată că UDMR nu este un partid, ci o uniune ce reprezintă o comunitate şi e important ca acea comunitate să fie aproape de luarea deciziilor.

“Este important acest semnal şi vreau să vă spun că (...) noi nu suntem partid politic, suntem o uniune care reprezentăm o comunitate şi, probabil, pentru domnul premier şi preşedinte de partid, domnul Ponta, este important ca acea comunitate să fie mai aproape de luarea deciziilor. Pentru că din ‘90 am demonstrat, sper, că atunci când am fost mai aproape, atunci a fost mai bine şi pentru comunitatea maghiară şi pentru comunitatea românească. Pentru că noi am putea să venim cu declaraţii puternice şi nu ajungem nicăieri”, a mai spus Borbely Laszlo.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat duminică seara, la Târgu Jiu, că USL va începe discuţiile cu UDMR pentru formarea unei majorităţi parlamentare. Ponta a precizat că a vorbit la telefon cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, pe care l-a felicitat pentru rezultatul obţinut în alegerile parlamentare, conform exit-poll-urilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite