Bogdan Aurescu: Suntem pregătiți să oferim întregul nostru sprijin Ucrainei pentru a avansa pe propria cale europeană

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe a reafirmat sprijinul României față de poporul ucrainean, cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei. În ultimele șase luni, peste 86.000 de ucrainenei au rămas în România.

Mesajul lui Bogdan Aurescu cu ocazia zilei Independenței Ucrainei FOTO: Inquam Photos
Mesajul lui Bogdan Aurescu cu ocazia zilei Independenței Ucrainei FOTO: Inquam Photos

În semn de solidaritate față de poporul ucrainean, ministrul Bogdan Aurescu a decis ca sediul central al Ministerului Afacerilor Externe să fie iluminat în serile de 23 și 24 august, între orele 20:15-23:00, în culorile drapelului ucrainean, iar drapelul Ucrainean să fie arborat în aceste zile în față clădirii MAE.

Bogdan Aurescu: Invazia rusă, condamnată de România și de comunitatea internațională democratică în ce mai fermi termeni posibili

„Subliniez din nou ceea ce România a spus răspicat încă din primele momente ale invaziei ruse: această agresiune nejustificată și neprovocată împotriva Ucrainei, care continuă de 6 luni, reprezintă o încălcare flagrantă a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU și a principiilor pe care se fundamentează ordinea internațională bazată pe reguli, ceea ce arată faptul că Moscova nu a pornit un război doar împotriva Ucrainei, ci împotriva valorilor noastre democratice și a parametrilor fundamentali ai arhitecturii euroatlantice actuale de securitate” , se arată în comunicatul transmis de MAE. 

Bogdan Aurescu a specificat că România, ca țară cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, a făcut tot ce a stat în putere pentru a ajuta țara vecină și refugiații săi, ajutând în plan politic, economic, financiar, umanitar, diplomatic, sectorial și inclusiv prin facilitarea exporturilor de cereale. 

„În plan bilateral, încă din primele zile de la declanșarea acestei crize de securitate și umanitare, cea mai gravă criză din Europa ultimelor decenii, autoritățile române au acționat pentru a acorda asistență de urgență. Guvernul României a răspuns constant solicitărilor Ucrainei și a oferit, printre altele, combustibil, medicamente, alimente și ambulanțe. Hub-ul internațional umanitar operaționalizat la Suceava, la 9 martie, la granița cu Ucraina, este o dovadă în plus a sprijinului oferit vecinului nostru în aceste momente extrem de dificile. Astfel, până în prezent, România a facilitat 54 de transporturi umanitare, din state precum Italia, Franța, Bulgaria, Austria, Slovenia, Cipru, Grecia, Germania sau Republica Macedonia” , a declarat ministrul.

Ministrul a menționat că România a fost în mod tradițional unul dintre cei mai fermi susținători ai agendei europene a Ucrainei și a felicitat autoritățile din țara străină pentru reușita de a obține statutul de candidat.

„Așteptăm ca Ucraina să facă parte din familia de state europene, cu care împărtășește valorile și principiile democratice și cele ale drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. După cum bine cunoaștem din experiența proprie a României, reformele vor rămâne esențiale pentru a avansa procesul de integrare. Suntem, astfel, pregătiți să împărtășim toată experiența noastră și să oferim întregul nostru sprijin Ucrainei pentru a avansa pe propria cale europeană, în timp ce se pregătește să se alăture pe deplin comunității europene” , a explicat acesta.

Aurescu a precizat că România va continua să joace un rol important în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina, împreună cu partenerii europeni și globali care împărtășesc același obiectiv. 

„De la izbucnirea agresiunii ruse, porturile românești de pe Dunăre și portul Constanța de la Marea Neagră au devenit verigi vitale în acest efort global. România a luat măsuri consistente pentru eficientizarea tranzitului. Drept urmare, peste 3.4 milioane de tone de cereale din Ucraina au fost expediate prin România către destinațiile lor din întreaga lume” , se arată în comunicatul transmis de MAE. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite