Boc a acceptat propunerea: Ritli Ladislau va fi noul ministru al Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UDMR a anunţat că îl propune pe Ritli Ladislau pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, post rămas liber în urmă cu câteva săptămâni după demisia lui Cseke Attila. Premierul Emil Boc a acceptat propunerea

UPDATE Primul ministru Emil Boc a anunţat că a acceptat propunerea UDMR privind numirea la şefia Ministerului Sănătăţii a medicului Ritli Ladislau.

"Am convenit cu partenerii de la UDMR ca Ministerul Sănătăţii să coordoneze Casa Naţională de Sănătate. CNAS îşi va păstra condiţia de ordonator de cerdite", a mai spus Emil Boc, în cadrul unei conferinţe de presă, în care i-a mulţumit fostului ministru Cseke Attila.

Întrebat despre faptul că Ritli Ladislau şi-a dat demisia în 2002 după ce la maternitate pe care o conducea mai mulţi copii au murit în mod suspect, Emil Boc a afirmat: "Am întrebat partenerii de la UDMR şi am verificat acest aspect. Am aflat că în urma unor accidente nefericite domnul Ritli şi-a dat demisia atunci... El nu a avut o responsabilitate concretă, ci doar prin faptul că deţine funcţia", a mai spus premierul Boc.

UPDATE Soluţia stabilită în coaliţie prevede, potrivit purtătorului de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, ca CNAS să rămână autonomă, dar în acelaşi timp să fie recunoscută  autoritatea ministrului Sănătăţii în aplicarea politicilor publice. “Sunt două motive pentru care Casa rămâne autonomă: va fi în continuare ordonator de credite, iar şeful său va fi numit de către premier. Din punct de vedere funcţional, Casa rămâne autonomă”, a declarat Voinescu pentru “Adevărul”.

UPDATE Medicul Ritli Ladislau afirmă că miercuri seara va sosi în Bucureşti pentru preluarea ministerului, adâugând că acceptă oferta dacă şi preşedintele Traian Băsescu este de acord cu nominalizarea.

"Deseară (miercuri seară - n.r.) trebuie să ajung la Bucureşti în legătură cu preluarea ministerului şi, evident, dacă preşedintele României a acceptat nominalizarea mea, accept şi eu oferta de a exercita această funcţie. Despre raporturile dintre minister şi Casa Asigurărilor de Sănătate ştiu doar că aceasta urmează să fie coordonată de către minister, dar nu cunosc alte detalii decât că probabil această coordonare se va face la nivelul unui secretar de stat din minister", a declarat dr. Ritli Ladislau, citat de Mediafax.

Totodată, UDMR a precizat că împreună cu PDL s-a ajuns la un consens, respectiv ca CNAS să fie "coordonată" de Ministerul Sănătăţii.

"După consultările cu PDL, membrii coaliţiei au ajuns la un consens, şi anume Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) să fie coordonată de Ministerului Sănătăţii, pentru că în acest fel pot fi realizate cel mai eficient politicile publice în domeniu”, a anunţat Uniunea printr-un comunicat.

Deznodământul a venit după ce, în urma şedinţei coaliţiei, liderii PDL şi cei ai UDMR nu ajunseseră la un consens, iar democrat-liberalii au bătut moneda pe păstrarea autonomiei CNAS. Mai mult, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a vorbit după reuniunea Biroului Permanent Naţional (BPN) despre posibilitatea stabilirii unei “similarităţi între culoarea politică a ministrului Sănătăţii şi cea a şefului CNAS”. 

Premierul Emil Boc declarase după şedinţa conducerii PDL că "la nivelul coaliţiei există înţelepciune, maturitate, astfel încât lucrurile să meargă mai departe" şi să fie desemnat cât mai repede un nou ministru al Sănătăţii.

Cine este Ritli Ladislau:

Cu o experienţă de 30 de ani în domeniul medicinei şi mai multe funcţii administrative, Ritli Ladislau este unul dintre cei mai reputaţi medici din Oradea.

S-a născut la Oradea, la 8 iunie 1948, şi a absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara în anul 1973 ca şef de promoţie.

Ritli Ladislau a fost director al Spitalului Teritorial Orăşenesc Stei între anii 1978-1986, apoi medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor până în 1990, când a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. Între 1997 şi 2009 a condus Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor.

Din 2010, este directorul medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea.

Ritli Ladislau este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite