BEC, decizie care permite desființarea alianței PSD-PNL pentru București. Daniel Băluță va redepune candidatura UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri o hotărâre conform căreia desființarea unei alianțe electorale se poate depune până la data de 26 aprilie, deși potrivit unei hotărâri de guvern, data-limită era 21 aprilie. Candidatul social-democrat pentru Primăria Capitalei, senatoarea Gabriela Firea, a afirmat, joi, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria Capitalei au fost "declinate" şi au fost semnate altele "adecvate situaţiei la zi".

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, și-a lansat, miercuri, candidatura Foto: shutterstock
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, și-a lansat, miercuri, candidatura Foto: shutterstock

UPDATE:  "Am discutat dimineaţă cu juriştii noştri. Aseară s-au luat decizii în cadrul Biroului Electoral Municipal. Într-adevăr, acum suntem într-o altă situaţie. Noi aveam un protocol pentru a candida în comun PSD-PNL. Acum suntem într-o altă situaţie, în sensul că noi aveam un protocol pentru a candida în comun PSD-PNL atât la Primăria Capitalei, Consiliul General, primăriile de sector şi consiliile locale de sector. Acum avem o situaţie nouă, urmare a deciziei coaliţiei: se candidează separat doar la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti, deci primari-candidaţi pentru Primăria Capitalei şi Consiliul General şi acest lucru a trebuit să necesite o schimbare de abordare. Am declinat vechiul protocol, avem noi protocoale, adecvate situaţiei la zi. (...) Avem acum protocoalele pentru Primăria Capitalei şi pentru primăriile de sector. Le-am semnat şi eu şi colegii mei de la cele şase sectoare, la fel şi partenerii de la PNL, acolo acolo unde a fost cazul. (...) Nu este nicio dificultate, este o temă falsă de campanie", a explicat Firea, joi, la Senat, conform Agerpres.

Ea a precizat că Daniel Băluţă şi Robert Negoiţă strâng din nou semnături pentru propriile candidaturi.

"Într-adevăr, colegii noştri Daniel Băluţă şi Robert Negoiţă strâng acum din nou semnături, dar nu este nicio problemă. Dacă ar fi să semneze doar membri noştri de partid, dar plus de asta sunt şi simpatizanţi care doresc, de asemenea, să vină să ajute cu semnături... Şi eu, de asemenea, în această perioadă îmi strâng semnături pentru candidatură, fiindcă eu şi colegii mei am strâns semnături pentru domnul doctor Cîrstoiu şi tocmai îndeplinisem numărul legal necesar. Acum am luat-o de la zero, pentru că nu puteam să folosim acele semnături, deoarece erau pentru altă persoană şi cu două sigle, ale PSD şi PNL. Acum avem tabel pentru mine şi doar cu sigla PSD. Acelaşi lucru îl face şi domnul Burduja, strânge semnături prin colegii domniei sale cu sigla PNL şi cu alt cap de tabel. Cu siguranţă, vom fi în regulă, legali, regulamentari", a adăugat Firea.

Întrebată dacă refacerea protocoalelor ar fi un semn de intrare cu stângul în campania electorală, Firea a răspuns: "Nu este neapărat cu stângul, ci sunt mai multe lucruri de făcut într-o unitate de timp mai scurtă: să strângem semnăturile, să organizăm şi momentul depunerii şi întâlniri cu cetăţenii"."Săptămâna viitoare suntem în Săptămâna Mare şi va trebui să respectăm dorinţa tuturor oamenilor de a fi cu familiile şi cu alt tip de subiect decât cel legat de politică. Sunt convinsă că va fi o pauză din punct de vedere al mesajelor politice şi este absolut normal. Nu este adecvat să transmiţi mesaje politice în perioada sărbătorii de Paşte", a mai spus Firea.

Știrea inițială: Biroul Electoral Central a adoptat miercuri Hotărârea 54H/2024 care prevede: „În aplicarea dispoziţiilor art. 5 alin. ( 4) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2024, acordul de desfiinţare a protocolului de constituire a alianţei electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, se poate depune la biroul electoral de circumscripţie unde a fost înregistrat acesta, cu cel puţin 4 zile înaintea termenului limită de depunere a candidaturilor, respectiv cel mai târziu la data de 26 aprilie 2024, ora 23.59, inclusiv”.

Această hotărâre a BEC va permite alianței PSD și PNL să rupă protocolul în baza căruia ar fi urmat să candideze împreună la Primăria Capitalei. Termenul de desființarea inițial era  21 aprilie. Șeful Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a susținut că nu e nimic ilegal în această hotărâre a BEC

Pe lege, în calendar, s-a strecurat o eroare materială, care a fost corectată prin Hotărârea BEC numărul 54. Eroarea aceasta materială strecurată în calendar nu reprezintă un act normativ, doar explicitează”, a declarat Toni Greblă pentru Mainnews.ro.

Conform Art.5 (4) din Ordonanţa de urgenţă nr. 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024: „Acordul de desfiinţare a protocolului de constituire a unei alianţe electorale se depune la biroul electoral unde a fost înregistrat acesta cu cel puţin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor”.

Iar punctul 67 din Hotărârea de Guvern 199/2024 privind aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile locale și europarlamentare arată că data la care acest demers poate fi înaintat „cel mai târziu” este 21 aprilie și poate fi efectuat de către părțile semnatare ale protocolului de constituire ale alianței electorale, în acest caz PSD și PNL.

Dar, coaliţia PSD - PNL a decis să renunțe la candidatul comun, medicul Cătălin Cîrstoiu, și să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian Burduja (PNL), abia în sedința începută luni dimineață, 22 aprilie, și terminată puțin după miezul nopții, după circa 14 ore de dezbateri.

De altfel, Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, și-a lansat, miercuri, deja candidatura pentru un nou mandat, din partea alianţei PSD-PNL, aceasta trebuind a fi redepusă după procedurile PSD-PNL.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite