OUG privind comasarea alegerilor, adoptată tacit de Senat

0
Publicat:

Plenul Senatului a adoptat tacit, luni, proiectul legislativ privind Ordonanţa de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.

Proiectul de lege a fost transmis Camerei Deputaţilor Foto: George Calin/ Inquam photos
Proiectul de lege a fost transmis Camerei Deputaţilor Foto: George Calin/ Inquam photos

Proiectul de act normativ mai propune ca perioada electorală să înceapă la data de 12 martie şi să se încheie în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României.

Potrivit proiectului, la alegerile din data de 9 iunie, o persoană poate candida, în acelaşi timp, pentru Parlamentul European, precum şi pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al Consiliului judeţean, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

"Având în vedere gradul ridicat de complexitate al operaţiunilor subsumate organizării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, extinderea perioadei electorale aferentă acestei categorii de scrutin astfel încât să înceapă în acelaşi termen cu cel prevăzut la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European este de natură a asigura buna îndeplinire a atribuţiilor care revin entităţilor publice implicate. (...) Precizăm că măsurile propuse prin prezentul proiect de act normativ nu sunt de natură a afecta drepturile electorale în înţelesul stabilit de jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, (...) respectiv, Codul de bune practici în materie electorală, şi nici nu îngreunează organizarea şi desfăşurarea alegerilor", se explică în expunerea de motive, conform Agerpres.

Liderul grupului USR, senatorul Radu Mihail, a afirmat, în plen, că adoptarea tacită a acestei iniţiative legislative este un "atentat" la democraţia din România.

"Faptul că trece tacit este un atentat la democraţia din România. Să ai Camera superioară a Parlamentului care îşi declină responsabilitatea în a dezbate şi a vota legislaţie electorală şi lasă Guvernului să facă ce vrea în materie electorală cu trei luni înainte de alegeri este o responsabilitate pe care v-o asumaţi, pentru că daţi cu piciorul la soclul democraţiei. Vă atrag atenţia că această iniţiativă trece tacit nerespectându-se nimic din ceea ce este constituţional şi vă atrag atenţia că este repetată această intenţie de a scoate Senatul din circuitul legislativ pe subiectul alegerilor din România", a transmis Mihail.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 a fost transmis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.   

Pe de altă parte, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a sesizat, luna trecută, CCR cu privire la OUG care prevede comasarea alegerilor, la cererea partidului REPER, fondat de Dacian Cioloş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite