Băsescu va trimite 383 de scrisori pentru respingerea accizei la carburant. Zgonea a primit-o pe prima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va transmite o scrisoare fiecărui deputat în parte, prin care le va solicita să respingă ordonanţa de urgenţă privind introducerea accizei la combustibil. În prealabil, şeful statului i-a transmis o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, prin care arată că taxa pe carburant este introdusă doar pentru a asigura fonduri la dispoziţia lui vicepremierului Liviu Dragnea.

„În cursul zilei de astăzi sau cel mai târziu mâine, voi transmite o scrisoare, cu acelaşi conţinut şi aceleaşi argumente, fiecărui parlamentar membru al Camerei Deputaţilor. Această acţiune are rolul de a atenţiona că politica fiscal bugetară este greşită şi că nu putem avea un buget mai mare cu 17 miiarde de lei faţă de execuţia bugetară a anului trecut“, a anunţat Băsescu, într-o nouă declaraţie de presă.

Şeful statului a acuzat Guvernul Ponta de minciună în ce priveşte destinaţia banilor colectaţi din acciză. „Abordarea mea este reducerea cheltuielilor excesive din bugetul de stat, pentru a se evita taxa suplimentară pe combustibil, cu atât mai mult cu cât Guvernul se află într-o minciună continuă“, a mai spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, miercuri, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, o scrisoare prin care îi solicită respingerea prevederilor referitoare la acciza de 7 eurocenţi din proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 111/2013.

„Consider că această taxă este introdusă doar pentru că asigură fonduri la dispoziţia domnului Liviu-Nicolae Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru a-i distribui baronilor locali în scopuri electorale. Din aceste motive, vă rog să respingeţi prevederile referitoare la acciza de 7 eurocenţi din Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2013 şi să luaţi în analiză şi în dezbaterea dumneavoastră alternativele pe care vi le propun mai jos“, se arată în scrisoarea preşedintelui transmisă şefului Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Băsescu prezintă şi alternativele pe care Guvernul Ponta le are la îndemână pentru a evita introducerea accizei: eliminarea sumei de 1,2 miliarde de RON, care a fost alocată suplimentar faţă de bugetul anului anterior, ajustarea bugetului Ministerului Finanţelor Publice cu 600 de milioane de lei, realizarea unei evaluări corecte a veniturilor care pot rezulta din introducerea „impozitului pe construcţii”, evaluarea corectă a veniturilor aferente taxei instituite prin ordonanţa care a introdus taxarea cu 60% a veniturilor suplimentare obţinute de producătorii de gaze în urma liberalizării preţurilor.

„Băsescu nu are cum să intervină“

Răspunsul lui Zgonea nu a întârziat să apară. Şeful Camerei Deputaţilor a arătat că preşedintele nu poate dispune parlamentarilor cum să voteze în privinţa accizei, dar poate retrimite proiectul de lege înapoi în Parlament sau să conteste la Curtea Constituţională.

„Ne cere să nu o votăm? Ca preşedinte al statului? Competenţe legislative nu are decât Parlamentul. Domnia sa poate să întoarcă un proiect de lege de aprobare a unei Ordonanţe către Parlament o dată şi poate să o conteste la Curtea Constituţională. Dar sub altă formă nu are cum să intervină, mandatul parlamentarului nu e impartativ, indiferent de culoare politică“, a spus Zgonea. Preşedintele Camerei Deputaţilor spune însă că nu a primit scrisoarea trimisă de Băsescu.


Pe aceeaşi temă:

Traian Băsescu: „Romania are bani în acest moment. Acciza este o sfidare. Nu aş refuza postul de premier cu un preşedinte de dreapta”

Preşedintele Traian Băsescu a discutat, luni seară, la postul B1 TV, despre acciza la carburant, despre dreapta românească şi despre alegerile europarlamentare.

Românul cu maşină, marea victimă a „accizei Ponta”. Guvernul va da înapoi un sfert din cât va încasa din acciza de 7 eurocenţi pe litru.

Acciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi va fi plătită integral doar de persoanele fizice posesoare de maşini şi de micile firme, după ce transportatorii rutieri şi fermierii îşi vor putea recupera o mare parte din costurile suplimentare.

Ponta: Sub guvernele lui Băsescu, benzina s-a scumpit cu 70%, iar motorina cu 90%. Cum a evoluat preţul ţiţeiului în ultimii şase ani

Premierul Victor Ponta a postat pe pagina sa de pe un site de socializare un grafic care ilustrează evoluţia preţului la carburanţi în perioada ianuarie 2009-mai 2012, în guvernarea PDL, şi în perioada mai 2012-martie 2014, în guvernarea PSD, arătând că „preţul benzinei, sub guvernele domnului Băsescu, a crescut cu 70%, iar cel al motorinei cu 90%“.

Băsescu: Dacă Victor Viorel nu ştie de unde să taie din cheltuieli eu sunt dispus să-i arăt în 30 de minute

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre introducerea accizei de şapte eurocenţi la carburant, despre relaţiile României cu Rusia şi China şi despre aniversarea a zece ani de la intrarea României în NATO.

Băsescu, un ultim apel către Ponta: „Vă rog renunţaţi la introducerea accizei la carburant“

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis o nouă scrisoare premierului Victor Ponta, în care îi cere să renunţe la introducerea accizei la carburant de la 1 aprilie, precizând că povara va fi suportată de cetăţean.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite