Traian Băsescu: „Romania are bani în acest moment. Acciza este o sfidare. Nu aş refuza postul de premier cu un preşedinte de dreapta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a discutat, luni seară, la postul B1 TV, despre acciza la carburant, despre dreapta românească şi despre alegerile europarlamentare.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu: 

Şi liberalii sunt de centru-stânga. Avem numai partide vechi. Fie că vorbim de Tomac, de Elenea Udrea, au înţeles crearea unui nou partid. Eu voi susţine PMP fără rezereve. Eu aş miza pe partidele aceste proaspete. Am fost la câteva întâlniri ale PMP la care nu aţi ştiut nici dvs. şi am văzut oameni care vor să facă politică. 

Sunt 3 miliarde necheltuite pentru autostrăzi. Cum poţi să minţi că prin acciză vei reuşi să realizezi autostrăzi sau să faci căi ferate? Taxa reprezintă bani pentru campanie. Uitaţi-vă că bugetul lui Dragnea, faţă de bugetul lui Udrea, a crescut. Va da bani la preşedinţii de consilii de judeţe. Banii intră în sacul în care nu se mai ştie de unde provin. Nu există ban care să mai rămână cu destinaţie după ce a intrat în bugetul de stat.

Despre acciză: Trebuie să vedem de ce facem venituri mai mici. În primul rând, pentru că actualul guvern şi-a făcut bugetul foarte mare ca să aibă de unde să jongleze. Nu e vorba de ANAF aici.  Udrea a folosit foarte bine banii europeni. E foarte uşor să nu introducă acciza. Dacă şi-ar sacrifica baronii locali şi ar merge pe banii europeni nu ar fi nevoie. Eu mâine aş reduce bugetul lui  Dragnea cu 1,2 miliarde. Totalul bugetului este 217 miliarde. Nu poţi să faci o reducere de 1,8 când ai o asemenea sumă? Ponta ştie foarte bine că baronii locali trebuie satisfăcuţi pentru că ei îi vor aduce voturi. Mi-aş dori mult să greşesc. Sunt un politician care a susţinut că e nevoie să tăiem 25% din salarii. Am susţinut austeritatea atunci când a fost nevoie de ea. Însă acum România nu este într-o asemenea situaţie. România are bani. Acciza este o sfidare. Nu toţi au maşini, dar toţi vor simţi preţurile. Avem bani europeni pentru autostrăzi. Ei au inconvenientul că nu se pot da la baroni. 

Despre alegeri: Mă uit şi eu la sondaje, precum şi la cele care nu sunt date publicităţii. Să ştiţi că Ponta scade destul de accelerat în încrederea populaţiei. Nu mai este campion. Nu vreau să spun cine sunt cei care i-au luat locul. Sunt vreo trei politicieni mai exact. Totuşi m-aş uita la altceva. Da, ai 42%, dar din 35% care spun că vin la vot. Problema este din partea celor care nu se manifestă. Amintiţi-vă de Piaţa Universităţii din 2012. Aş putea spune că şi Ponta începe să se confrunte cu o tensiune din ce în ce mai mare. Nu există o alternativă atractivă în prezent pentru electorat. Sunt partide care se cantonează între 10 şi 15%. Sper totuşi ca după europarlamentare să se găsească o soluţie pentru a bate stânga la prezidenţiale. La europarlamentare este o bătălie pentru cine nu va fi cel mai mic. Rolul de coagulant ar trebui să fie al partidelor. Eu voi fi un susţinator al PMP-ului. Pot face asta chiar dacă sunt preşedinte, nu pot să fiu membru al partidului. Cred că este în interesul sănătăţii vieţii politice. 

Oricine poate spune ce vrea şi eu sunt liber să spun ce vreau. Cert este că nu sunt încă destul de în vârstă încât, dacă cineva m-ar ruga să pun ţara pe şine, nu aş face-o, un an de zile, pe contract.

Despre funcţionarea instituţiilor: E ceva capital. Dacă ai capacitatea să le depolitizezi, atunci ai tot respectul. Vorbim despre SRI, DIICOT. Sunt foarte mulţumit de aceste două instituţii. Nimeni nu a mai venit să facă transferuri pe influenţe politice. Depolitizarea e fundamentală pentru orice instituţie. România nu va fi stat de drept până nu depolitizăm toate instutuţiile de sub Executiv. Ca să faci lucrul ăsta trebuie să fii foarte puternic. Deşi provin dintr-un partid nimeni nu a reuşit să mă influenţeze. Ce am avut sub conducerea mea într-un fel sau altul, funcţionează. Ce e acum sub conducerea Guvernului este sub semnul întrebării.

Nu aş refuza postul de prim-ministru. Eu pot face echipă cu oricine dacă mă lasă să fac ce trebuie. Poate să fie oricine preşedinte. Nu aş face însă compromisuri cu un preşedinte precum Ponta, dar cu cineva din dreapta, da.

După europarlamentare o să ne dăm seama cine e candidatul potrivit. Nu pot spune în acest moment dacă Udrea este un candidat foarte bun la prezidenţiale. Legat de PNL nu cred că va câştiga 20%. Eu voi susţine Mişcarea Populară. E nevoie de o altă abordare. Ponderea tinerilor e impresionantă. Ce reuşesc să strângă e plăcut. 

Despre Tăriceanu: Tăriceanu reprezintă partea bolşevica a PNL-ului. Omul acesta are moralitatea atât de joasă... făceam campanie cu el, îl urcam pe scena. Mi-am respectat cuvântul atunci când puteam să nu o fac. Nu apucasem să mai modificăm protocolul după ce Stolojan s-a retras. Am pus premierul de la liberali. În condiţiile în care Alianţa pierduse în faţa PSD-ului, de aceea am avut de negociat cu Copos pentru a atrage PC-ul. Voiculescu nu a vrut. În condiţii extrem de dificile l-am desemnat pe Tăriceanu prim-ministru. Când i-a fost bine, a trecut la suspendarea preşedintelui. Pentru mine omul acesta e foarte jos din punct de vedere moral. 

Despre Elena Băsescu: Cred că a făcut ce trebuie să nu candideze la eurparlamentare. Am avut o discuţie, însă ea şi-a dorit foarte mult să candideze. Are prieteni prin teritoriu, are 150.000 de semnături valabile. I-am spus totuşi de ce ar fi bine într-un fel să nu candieze, ea mi-a spus punctul ei de vedere. Ulterior m-a sunat şi mi-a spus despre decizia ei. O incurajez să facă ce vrea ea. Cred că se va integra în PMP. Poate mai face şi un nepoţel.

Despre Ioana Petrescu: Mie îmi place doamna aceasta. Sunt convins că poate mult mai mult decat vreţi dumneavoastră ziariştii să vedeţi că ar putea să facă. Eu exprim mai mult o speranţă, pentru că nu o cunosc. Referinţele sunt foarte bune. Trebuie să avem răbdare 3-4 luni. Şi jurnaliştii trebuie să o promoveze, nu doar pe liderii de partid.  

Despre graţieri: Nu pot fi absurd. S-ar putea să fie la un moment dat o situaţie care să necesite o graţiere. Ea nici măcar nu trebuie justificată de preşedinte. Aş putea spune că graţierea în România este discreţionară. Problema este ce standard îţi impui tu. E vorba despre starea socială a respectivului om. Aici se spune despre Gigi Becali că ar fi nevinovat. Am găsit în documentele CSAT-ului faptul că niciodata armata modernă a României nu şi-a propus să aibă un comandament la Stefăneşti. Pe hărţile actuale nu figura nicăieri construcţia unui astfel comandament. Drept pentru care mai mulţi oameni au fost făcuţi responsabili.

Dacă astăzi Victor Ponta şi-ar mai depune o dată mandatul de premier, nu l-aş mai fi acceptat. Guvernarea Ponta este catastrofală, fără orizont şi de pe-o zi pe alta. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite