Băsescu: „Rusia poate ocupa, dar nu poate păstra Transnistria”. Ce spune fostul președinte despre planurile lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul președinte Traian Băsescu a susținut în cadrul unei emisiuni la Digi24 că Rusia poate ocupa peste noapte Transnistria, însă nu o poate menține. Astfel că obiectivul Federației Ruse este să ajungă la gurile Dunării. Atunci va putea lua și Transnistria și Republica Moldova. 

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

„Eu am spus-o de la început. Obiectivul lui Putin e să ajungă la gurile Dunării, atunci va putea lua Transnistria și dacă vrea poate lua și Moldova. Dar slavă domnului ucrainenii sunt niște eroi”, a spus fostul președinte la Digi24

Potrivit fostului președinte, „Putin poate ocupa Transnistria într-o noapte”, însă nu o poate păstra.

„Desantează o brigadă de infanterie în Transnistria și a ocupat-o. Lățimea maximă a Transnistriei e de 27 de kilometri. Dar Putin nu poate ține Transnistria nici măcar trei zile. Pentru că Ucraina nu va tolera prezență militară masivă în Transnistria. Și, așa cum a pățit cu Insula Șerpilor, ar păți cu Transnistria. (...) Rusia nu poate menține o ocupare a Transnistriei. Nu are cum, pentru că Ucraina va spulbera tot ce e de spulberat acolo și gândiți-vă că accesul nu poate veni decât de pe Marea Neagră prin aer. N-ai cum. N-a cucerit Odesa, nu poate cuceri Transnistria. O poate ocupa, dar nu o poate menține", a mai explicat fostul șef de stat la Digi24

Situația din Marea Neagră 

„Rusia are submarine în Marea Neagră. Nu vă luați după forța pe care o vedeți la suprafața apei. Nimeni nu știe câte, nimeni nu știe ce capabilități militare au. Deci Rusia trebuie privită ca o forță care domină Marea Neagră până când NATO - în mod deosebit împreună cu Turcia, Grecia, România, Bulgaria - vor avea suficientă forță în Marea Neagră pentru a domina liniile de transport”, a mai susținut fostul președinte.

Totodată, Traian Băsescu a arătat că Rusia ocupă căile navigabile din Marea Neagră. 

„Noi acum nu mai circulăm pe unde vrem prin Marea Neagră. Pentru că nu sunt libere căile navigabile. Asta înseamnă că Rusia domină. Nu lasă liberă navigația. Trebuie să vină pe coastă, e complicat", a mai explicat Traian Băsescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite