Mihai Popșoi, răspuns pentru Lavrov: În R. Moldova, politicienii sunt aleși în cadrul unor procese electorale libere și transparente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi a transmis într-un comunicat de presă un răspuns privind acuzațiile șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov. Liderul a subliniat totodată că peste 70% din producția și serviciile din regiunea transnistreană sunt exportate către statele membre UE.

Ministrul a răspuns acuzațiilor lansate de omologul rus FOTO Arhivă
Ministrul a răspuns acuzațiilor lansate de omologul rus FOTO Arhivă

„Ministrul Lavrov și regimul de la Kremlin nu are niciun drept moral de a ține lecții despre democrație și libertate. Țara care închide în închisori politicienii din opoziție și îi omoară, atacă nejustificat vecinii, nu poate oferi lumii nimic decât sânge și durere. Reamintim ministrului Lavrov, că în Moldova politicienii sunt aleși în cadrul unor procese electorale libere și transparente, recunoscute internațional, unde fiecare candidat beneficiază de drepturi egale, spațiu adecvat pentru campanie și posibilitatea de interacțiune directă cu alegătorii”, a transmis ministrul de Externe al Republicii Moldova.  

Totodată ministrul a subliniat că „este important ca ministrul Lavrov să se informeze corect despre situația din regiunea transnistreană, unde peste 70% din producția și serviciile locale sunt exportate către statele membre ale Uniunii Europene”.

„Republica Moldova este un stat democratic pentru care libertatea și respectarea drepturilor omului sunt valori fundamentale. Construim un viitor european pentru toți cetățenii noștri, indiferent de limbă și etnie, pentru a trăi în pace și prosperitate”, a mai transmis ministrul R. Moldova.

Lavrov: Conducerea română a R. Moldova încearcă să distrugă formatul „5+2"

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe a învinuit „conducerea română” a Republicii Moldova că încearcă să distrugă formatul de negocieri „5+2", „călcând pe urmele regimului de la Kiev”. 

Reluarea activității formatului de negocieri în formatul de negocieri "5+2" privind reglementarea transnistreană va permite continuarea căutării unor soluții reciproc acceptabile cu păstrarea integrității teritoriale a Republicii Moldova, însă conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă definitiv acest instrument, scrie tass.ru.

Acest lucru a fost declarat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov la un forum diplomatic din Antalya.

Declarațiile lui Lavrov vin în contextul în care aşa-zisul Congres al „deputaţilor de la toate nivelurile” din regiunea transnistreană, întrunit miercuri la Tiraspol la solicitarea liderului separatist local Vadim Krasnoselski, a adoptat o rezoluţie oficială prin care cere „protecţia” Federației Rusiei în faţa a ceea ce a descris ca fiind o presiune concertată asupra economiei sale din partea Guvernului Republicii Moldova.  

Regimul de la Moscova a reacționat imediat la apelul separatiștilor din Transnistria, teritoriu din estul Republicii Moldova, transmițându-le acestora din urma că „protejarea cetățenilor ruși” este una dintre prioritățile sale.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite