Băsescu: „România reuşeşte în ultima vreme o figură de prostălăul Europei”. Refuzul trimiterii unui sistem Patriot în Ucraina, o greșeală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat că ar fi o greşeală ca România să nu livreze un sistem Patriot Ucrainei, caracterizând discuțiile cu privire la subiect drept „o figură de prostălăul Europei.

FOTO Facebook
FOTO Facebook

„CSAT ar trebui să judece prioritățile, și anume opțiunea între a participa la efortul de a-i opri pe ruși sau de a nu participa. Cred că ar fi o mare greșeală a României, cu atât mai mult cu cât orice victorie a rușilor înseamnă un risc în plus pentru securitatea națională a României – și nu numai a României. Deocamdată, ucrainenii luptă și pentru noi, nu numai pentru ei”, a spus fostul președinte Traian Băsescu la Digi24

Fostul șef de stat a mai explicat că România nu trebuie să se dispenseze de singurul sistem Patriot operațional, ci poate da unul dintre sistemele aflate în curs de operaționalizare. 

„România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei. Ce e aia să discuți public, să vedem ce o să primim în schimb? E o prostie fără margini. Ia decizia dacă trimiți acest sistem Patriot în Ucraina sau nu și în rest negociază tăcut, fără să te dai în stambă. În Ucraina mor oameni... vrea să vadă ce primește? S-a dus să primească NATO și a primit Patriot pentru Ucraina”, a mai afirmat fostul șef de stat, criticând declarațiile actualului președinte Klaus Iohannis. 

Totodată, fostul șef de stat a catalogat vizita președintelui României la Casa Albă printr-o comparație cu premierul Marcel Ciolacu, care a efectuat de asemenea o vizită recentă în SUA, însă nu a fost primit de președintele Joe Biden. „Până la urmă, diplomația românească a reușit să aranjeze această vizită nedorită de americani, dar acceptată datorită insistențelor, ocazie cu care Iohannis și-a spus: ce-ar fi să întreb eu de funcția de secretar general NATO? Și n-a primit niciun răspuns. Nu e vorba de schimb, pur și simplu e o nevoie și dacă Iohannis tot s-a dus neîntrebat în gura lupului, lupul i-a spus: ia scoate tu un sistem Patriot și trimite-l în Ucraina”, a mai susținut Traian Băsescu. 

Fostul președinte este de părere că un refuz al României la solicitarea președintelui SUA ar fi o „eroare și politică, și militară”. „Nu spune nimeni că dăm gratuit acest sistem Patriot. Îl dăm pe bani, adică din suma cu care SUA ajută Ucraina se vor extrage banii pentru o nouă comandă pentru România”, a mai explicat fostul șef de stat. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite