Băsescu îi ţine spatele lui Ponta în criza procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu este pe aceeaşi lungime de undă cu Victor Ponta în privinţa şefilor parchetelor
Preşedintele Traian Băsescu este pe aceeaşi lungime de undă cu Victor Ponta în privinţa şefilor parchetelor

Traian Băsescu şi-a oficializat, ieri, sprijinul pentru propunerile pe care premierul Victor Ponta le-a făcut pentru şefia Parchetului General şi DNA – Tiberiu Niţu şi Laura Codruţa Kovesi.

„ Propunerile pe care le-a făcut prim-ministrul nu-mi dau niciun motiv să cred că vor fi schimbări în trendul crescător al problemelor care ţin de justiţie“, a susţinut Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat dacă a avut vreo contribuţie la propunerile de procurori şefi făcute de premierul Victor Ponta, şeful statului răspunzând: „Nu cred că acest lucru este important“.

Preşedintele a adăugat că ar fi dorit o soluţie cu Daniel Morar la Parchetul General şi Laura Codruţa Kovesi la DNA dar „nu a fost posibil“. „A fost cunoscută opţiunea mea, vreau să fiţi convinşi că nu are nicio legătură cu influenţa asupra unei persoane, ci decât cu aprecierea mea pentru rezultatele profesionale ale acestora“, a adăugat şeful statului.

Preşedintele a adăugat că el şi premierul au stabilit să fie urmată „fără nicio abatere“ procedura de desemnare a procurorilor şefi prevozută de lege, arătând că aceste numiri nu sunt o responsabilitate nici a societăţii civile, nici a partidelor, nici a procurorilor.

Preşedintele a citit articolul din lege potrivit căruia şefii parchetelor sunt numiţi de preşedintele României la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

Preşedintele a arătat că, de asemenea, legea „nu spune că la DIICOT se pot numi numai procurori de la DIICOT, la DNA numai procurori de la DNA“.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat,  că, încă din 1 octombrie 2012 i-a scris Monei Pivniceru că nu va numi procurorii şefi rezultaţi din concursul iniţiat de ea, deoarece procedura nu a fost transparentă şi nu presupunea asumarea răspunderii de către ministrul Justiţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite