Băsescu, despre summitul de la Vilnius: Marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganţă din partea UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTOTudor Iovu
Preşedintele Traian Băsescu FOTOTudor Iovu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, într-o emisiune la RRA, că Republica Moldova îşi asumă riscul de a fi tratată cu aroganţă de Uniunea Europeană, care nu ţine cont de realităţile electorale ale ţării de peste Prut.

„Marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganţă din partea UE - atenţie, folosesc termenul cu responsabilitate - şi care nu ar ţine cont de realităţile electorale ale Republicii Moldova“, a afirmat Băsescu.

Şeful statului a mai spus că summitul de la Vilnius este un eşec pentru Uniunea Europeană şi un mic succes pentru România şi Republica Moldova.

El şi-a exprimat regretul că Ucraina nu va mai semna acordul de asociere cu UE, catalogând drept excesive condiţiile impuse Kievului. Preşedintele a spus că Iulia Timoşenko s-a dovedit mai înţeleaptă decât Uniunea Europeană.

Menţionând că anul viitor sunt alegeri în Republica Moldova, preşedintele a avertizat că, dacă până atunci nu se produce liberalizarea sistemului de vize pentru cetăţenii moldoveni şi nu se ratifică cele două documente semnate la Vilnius, există riscul de a se produce răsturnări.

„Dacă vin tot felul de politicieni care să spună să adăugăm condiţii adiţionale, se va rata obiectivul“, a avertizat Traian Băsescu.

El a mai spus că îşi asumă responsabilitatea ca la nivel Consiliului European să transmită aceste mesaje, dar probabil că nu la Vilnius, pentru că nu ar vrea să strice atmosfera.

Traian Băsescu a susţinut că „Republica Moldova trebuie tratată pe realităţile din Republica Moldova, nu pe stil birocratic bruxelez„.

Pe aceeaşi temă:

 Uniunea Europeană este gata să parafeze Acordul de Asociere cu Republica Moldova

VIDEO Preşedintele Băsescu, la Consiliul European: I’m always back!

Băsescu, mesaj către Ponta înainte de Consiliul European: Ar fi fost păcat să trimitem acolo un începător

Premierul şi preşedintele dau nas în nas la Bruxelles

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite