FOTO Zeci de medici şi asistente au participat la greva de avertisment din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grevă de avertisment în spitalele Clujului FOTO: Florina Pop
Grevă de avertisment în spitalele Clujului FOTO: Florina Pop

„Grevă“ a fost cuvântul zilei în spitalele Clujului. Zeci de doctori şi asistente medicale au protestat, între 8.00 şi 10.00, în speranţa că lucrurile se vor îndrepta în sistemul sanitar.

Peste o sută de cadre medicale protestau, de dimineaţă, pe holurile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj, cel mai mare spital din Cluj-Napoca. Aceştia, ca şi colegii lor de la Chirurgie 1, aveau în piept insigne ale Sindicatului Sanitas pe care scria „grevă“.

Liderul Sindicatului Sanitas Cluj, Ştefan Roman, a afirmat că la greva de avertisment a participat personalul medical din toate spitalele şi clinicile din Cluj-Napoca. Operaţiile au fost oprite până la ora 10.00. S-au asigurat doar urgenţele.

„Avem destule nemulţumiri legate de lipsa de personal şi de medicamente. Vrem ca lucrurile să se schimbe“, a declarat un medic.

110.000 de cadre medicale membre ale Federaţiei Sanitas din toată ţara au declarat grevă de avertisment luni, pentru două ore, astfel că intervenţiile chirurgicale sau alte servicii medicale programate în intervalul 8.00-10.00 sunt amânate cu două ore sau pentru zilele următoare.

Angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea unei proporţii de minimum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Mai puteţi citi:

UPDATE Greva medicilor: cozi la internări şi la programări. Mii de cadre medicale au protestat luni dimineaţă timp de două ore

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite