Băsescu dă apă la moară adversarilor lui Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criticile lui Traian Băsescu la adresa premierului şi a miniştrilor din garda veche a PDL consolidează poziţia adversarilor lui Emil Boc în partid. Sever Voinescu spune că va cere demiterea miniştrilor care se ocupă de „afacerile economice“, precizând că schimbarea premierului nu ţine doar de PDL.

Băsescu o apără pe Udrea şi îi atacă pe Boc şi Videanu

Răfuială epistolară între Băsescu şi Voiculescu

Băsescu: Să nu mai facem o dramă din faptul că românii pleacă să muncească în afara ţării

„Schimbarea Guvernului era necesară de acum două luni. Am spus atunci că este vorba de o urgenţă,  acum mi se pare puţin tardiv întrucât efectele negative asupra partidului s-au produs. Tot ce putem face acum este să salvăm ceea ce se mai poate salva după ce răul a fost produs", a declarat pentru „Adevărul" deputatul PDL Sever Voinescu.

Întrebat cu ce mandat se va prezenta la discuţiile cu preşedintele Traian Băsescu de la începutul lunii septembrie, când va avea loc evaluarea Guvernului, el a precizat că va cere demiterea unor miniştri. „Nu pot da nume. Pot spune doar că este vorba de miniştri cu atribuţii în zona afacerilor economice", a declarat deputatul. El a susţinut că toate criticile formulate de Traian Băsescu la adresa premierului Emil Boc şi a miniştrilor Adriean Videanu şi Sebastian Vlădescu sunt întemeiate.

Întrebat dacă pentru diminuarea impactului negativ pe care actul guvernării îl are asupra PDL se impune nu doar o remaniere, ci şi schimbarea premierului Emil Boc, el a spus că lucrurile sunt puţin mai complicate cu şeful Executivului. „Schimbarea premierului presupune discuţii în Coaliţie, nu ţine doar de PDL. În plus, ar însemna un vot în Parlament.

Trebuie să vedem dacă celelalte partide din arcul guvernamental susţin actuala majoritate cu un alt premier sau nu. Asta înseamnă o discuţie politică mai largă şi mai complicată", a răspuns Sever Voinescu. Chestionat referitor la percepţia publică conform căreia cheia schimbării este la Palatul Cotroceni, partidul nefiind pe picioarele lui, Voinescu a replicat: „Nu aş intra în analiza aceasta a relaţiei dintre preşedinte şi partid. Decizia trebuie luată în PDL". El a adăugat însă că trebuie să ţină cont de „rolul constituţional" al preşedintelui în materie de remaniere sau schimbare de premier.
 
Eroarea miniştrilor: nu dau raportul la partid

Declaraţiile premierului şi miniştrilor privind creşterile salariale care ar putea interveni din 2011 au fost criticate şi de şefa femeilor democrat-liberale, Sulfina Barbu.

„Nu poţi garanta în acest moment măriri de salarii dacă nu ai, în primul rând, numărul exact de bugetari din 2011", a susţinut Barbu. „Este
o greşeală a Guvernului că nu vine cu rapoarte de etapă la partid, să explice ce reforme face în fiecare segment, să prezinte rezultatele restruc­turării. În lipsa analizelor, contestatarii cer schimbări", a mai arătat Sulfina Barbu.

„Cartea este în mâna PDL, judecaţi şi luaţi o decizie politică! Asta ne-a transmis şefului statului, făcând trimitere inclusiv la remanierile care ar putea interveni după analiza de la 1 septembrie", a arătat şi vicepreşedintelui PDL, Radu Filip.

"Schimbarea Guvernului era necesară de acum două luni, acum e puţin tardiv, întrucât efectele negative s-au produs. "
Sever Voinescu
deputat PDL

Videanu: Emi Boc are toate şansele să îşi ducă mandatul până la capăt

Ministrul Economiei Adriean Videanu nu exclude posibilitatea de a figura pe lista miniştrilor care vor pleca la 1 septembrie. „O remaniere este utilă oricărui guvern. Dar răspun­sul este la premier şi la preşedinte. Remanierea  se discută între cei doi, nu cu membrii Cabinetului. Nu vine nimeni la tine să-ţi spună «Băi, te remaniez»", a declarat Videanu la Realitatea TV.

Întrebat dacă este posibilă schimbarea premierului Emil Boc, ministrul Economiei a spus că şeful Executivului are toate şansele să îşi ducă la capăt mandatul. Cei mai autorizaţi critici sunt instituţiile internaţionale, a mai spus Videanu. El a adăugat că Sever Voinescu nu are expertiza economică pentru a face astfel de aprecieri.

Comentariu: „Război deschis între grupările Udrea-Bruxelles şi Boc-BVB"

Cristian Pârvulescu
analist politic

„Intervenţia televizată a preşedintelui Traian Băsescu a dovedit încă o dată că el se războieşte tocmai cu cei care i-au adus cele mai multe voturi şi care l-au sprijinit în campanie: premierul Emil Boc şi miniştrii Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Radu Berceanu, aşa numita grupare BVB. Şeful statului şi-a afirmat însă încă o dată susţinerea pentru aripa Udrea -Bruxelles, democrat-liberali noi, deschişi, cu idei, dar fără nicio bază politică. În umbra ministrului Turismului stau europarlamentarii Cristian Preda şi Monica Macovei, precum şi deputatul Sever Voinescu, prin care se realizează legătura şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, asociată cu această tabără. Este un război deschis între aceste două grupări, fiecare dorindu-şi să preia conducerea. Nu se pune încă problema schimbării Guvernului, ci doar a remanierii, care nu înseamnă însă nimic."

Comentariu: „Băsescu nu a vrut decât să arate că este cel mai puternic"

Daniel Barbu
analist politic

„Nu susţinerea afirmată pentru ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, şi atacul la premierul Emil Boc şi ministrul Economiei Adriean Videanu au fost principalele mesaje pe care preşedintele Traian Băsescu a vrut să le transmită în emisiunea televizată. A fost vorba însă de o încercare a şefului statului, destul de penibilă oratoric vorbind, de a reveni în prim-planul politic, de a spune că el este în continuare cel mai puternic, că are pâinea şi cuţitul şi face regula în Guvern şi în PDL. În aceste condiţii, nu cred că ecourile acestei intervenţii vor avea vreun efect în PDL, formaţiune conştientă că domnia lui Băsescu este nelimitată. El este cel care judecă, dă sentinţe, schimbă la nevoie şi nu-i mai ajunge să-i admonesteze în privat, ci o face public. Este însă un ton critic pe care îl foloseşte de săptămâni bune la adresa premierului şi a Guvernului, chiar dacă nu are de gând să-l schimbe."

Comentariu: „Preşedintele ştie că o remaniere nu rezolvă situaţia"

Adrian Moraru
director adjunct IPP

„Micile înţepături din discursul preşedintelui Traian Băsescu, aşa cum au fost şi acelea îndreptate către premierul Emil Boc şi miniştrii Adriean Videanu şi Sebastian Vlădescu, nu arată decât că şeful statului ar vrea să se schimbe anumite lucruri în Guvern şi în PDL. Dar este o atitudine general valabilă: când lucrurile nu merg bine, încerci să schimbi ceva. Nu cred însă că Traian Băsescu a vorbit deschis despre cei pe care îi consideră „oile negre" ale partidului, nu s-a discutat cu cuţitele pe masă, pentru a ne aştepta şi la efecte concrete pe care discursul său le-ar putea avea în PDL. Au fost doar nişte critici, nu mai aspre decât cu alte ocazii, pentru a se asigura că PDL face ce trebuie, aşa cum suna şi un slogan folosit de ei şi care acum pare penibil. Şi-ar dori ca PDL să se cureţe, să vină lideri noi la putere. La nivelul Guvernului este conştient că o remaniere nu rezolvă situaţia."

image
image
image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite