Băsescu anunţă un nou referendum: „Este obligaţia mea să nu spun «Asta e, dragi români»

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.

Preşedintele a spus că atitudinea Parlamentului, a majorităţii USL, privind modificarea Constituţiei, este una "care nu este compatibilă cu statul de drept şi care creează un precendent extrem de periculos, în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor".

"Din punctul meu de vedere, această atitudine a majorităţii USL, care respinge punerea în aplicare a referdnumului din 2009 nu are nimic de a face cu democraţia şi cu poporul în numele căruia Parlamentul susţine că îşi exercită mandatul", a spus Băsescu.

El a precizat că a declanşat procedura unui nou referendum.

"În această după-amiază am declanşat procedura unui nou referendum cu două întrebări: dacă români vor Parlament unicameral şi dacă românii vor Parlament cu 300 de membri", a spus Băsescu.

Preşedintele a spus că va emite decretul "în funcţie de ce se întâmplă în Parlament şi la Curtea Constituţională".

"Este obligaţia mea să nu spun «Asta e, dragi români», ci să utilizez toate mijloacele constituţionale pentru a da şanse ca democraţia să învingă voinţa majorităţii parlamentare", a spus Băsescu, menţionând că a dorit să înceapă acest demers înainte de vacanţa parlamentară.

El a mai spus că va respecta Constituţia.

Băsescu a mai spus că va emite decretul şi în funcţie de ce se întâmplă cu Legea referendumului, "în aşa fel încât acest referendum să beneficieze şi el de avantajul de a fi validat cu 30 la sută".

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite