Averea Ligiei Deca, noul ministru al Educației. Ce bunuri deține și ce venituri a avut în 2021

0
0

Ligia Deca, noul ministru al Educației, este coproprietara mai multor imobile din București, are mașină, dar și venituri lunare de peste 10.000 de lei, după cum arată ultima declarație de avere.

Ligia Deca are venituri moderate, potrivit declarației de avere FOTO Inquam Photos
Ligia Deca are venituri moderate, potrivit declarației de avere FOTO Inquam Photos

Ligia Deca deține împreună cu soțul ei un teren intravilan de 661 de metri pătrați în București, cumpărat în 2020, o casă de locuit cumpărată tot în 2020, dar și un apartament de 107 metri pătrați în București, cumpărat în 2013. De asemenea, are două autoturisme.

Noul ministru al Educației a încasat anul trecut peste 150.000 de lei (aproximativ 12.500 lei pe lună) ca indemnizație de consilier prezidențial și 7.550 de lei în calitate de cadru didactic asociat la SNSPA.

Deca și soțul său au în conturi circa 75.000 lei și aproximativ 55.000 de euro. În ceea ce privește datoriile, cei doi au credite de peste 800.000 de lei și aproape 6.000 de euro

Soțul Ligiei Deca lucrează la o instituție din subordinea ministerului pe care. Mai precis, este vorba de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, unde este angajat ca expert.

Primul mesaj de la preluarea mandatului

Obiectivul numărul unu al noului ministru este revizuirea proiectelor din pachetul pe educație, pentru a le înainta cât mai repede în Guvern, pentru adoptare, pentru ca apoi să fie trimise pentru dezbatere la Parlament.

O prioritate a mandatului meu în perioada imediat următoare o reprezintă proiectele de lege ale educației. Pe baza observațiilor primite în procesul de dezbatere publică, mă voi consulta cu vocile relevante din domeniul educației și voi armoniza actele normative cu recomandările care susțin calitatea, echitatea, integritatea și predictibilitatea în sistemul românesc de educație.Totodată, în colaborare cu membrii Guvernului României și cu autoritățile publice locale, ca ministru al Educației, voi face toate demersurile necesare, astfel încât unitățile de învățământ să nu aibă de suferit în contextul dificil generat de situația economică și energetică existentă la nivel global şi să trecem iarna cu bine împreună”, a scris Ligia Deca, într-un mesaj pe pagina de Facebook, exact după semnarea documentelor de predare-primire la Educație, cu fostul ministru interimar, Sebastian Burduja.

De asemenea, Ligia Deca a promis măsuri predictibile pentru actul educațonal, pentru a nu bulversa și mai mult acest domeniu, așa cum s-a întâmplat cu alți miniștri. „Nu în ultimul rând, știu că una dintre nevoile fundamentale ale sistemului de educație este predictibilitatea. Un obiectiv esențial al mandatului meu este tocmai asigurarea caracterului predictibil al măsurilor educaționale, astfel încât elevii, profesorii și părinții să știe din timp cum se desfășoară procesul de învățământ.Promit să acționez cu transparență, integritate și curaj”, a punctat noul ministru.  

Educația, în topul instabilității

Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, ajunge la al 28-lea șef cu puteri depline în 32 de ani, fiind una din instituțiile pe unde au trecut cel mai mare număr de miniștri, după Transporturi și Sănătate.

Media mandatului unui ministru a fost de aproape un an și două luni pentru fiecare șef al portofoliului, cu toate că unii au avut mai multe mandate, cum ar fi Ecaterina Andronescu (de patru ori la cârma ministerului) sau Sorin Cîmpeanu (două). Singurul ministru cu mandat complet a fost Liviu Maior, în perioada Guvernului Văcăroiu (1992-1996).

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite