Aurescu: O regiune stabilă și prosperă a Mării Negre ar genera securitate și beneficii pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe a prezentat în cadrul primei Conferințe pentru Securitatea Mării Negre punctele prioritare pentru transpunerea în mod practic a importanței strategice a regiunii Mării Negre.

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

În cadrul intervenției la prima Conferință privind Securitatea Mării Negre, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța esențială a Mării Negre pentru securitatea regională, europeană și euroatlantică, precum și mizele evoluțiilor din regiune pentru ordinea internațională. 

„O regiune stabilă și prosperă a Mării Negre ar genera securitate și beneficii economice pentru întreaga Europă, pentru regiunea euroatlantică și pentru întreaga lume. Vă invit pe toți să proiectați o astfel de viziune și să contribuiți la un astfel de efort”, a subliniat ministrul Bogdan Aurescu

De asemenea, ministrul Aurescu a prezentat 7 puncte prioritare, privind modul în care importanța strategică a regiunii Mării Negre poate fi transpusă în mod practic.

Potrivit ministrului, este necesară „aplicarea deplină și eficientă a instrumentelor de drept internațional, inclusiv privind Crimeea și tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele comise”. 

De asemenea, este nevoie de „dezvoltarea capacităților de apărare și descurajare, pe toate componentele sale ale statelor aliate”, inclusiv a posturii pe Flancul Estic și a partenerilor. 

Ministrul a mai subliniat că este importantă „proiectarea stabilității și evitarea altor conflicte, în contextul complex al conflictelor prelungite din regiune, care trebuie soluționate și dezvoltarea de sisteme democratice și de securitate durabile și reziliente.

Bogdan Aurescu a mai susținut necesitatea abordării „securității în sens larg – inclusiv pe componente precum protejarea infrastructurii energetice, protecție civilă, gestionarea dezastrelor naturale, de-minare și altele” și „abordarea regiunii Mării Negre în sensul său extins, cu includerea tuturor actorilor relevanți”, dar și „păstrarea proiecției transatlantice a Mării Negre și implicarea crescută a SUA”.

La prima Conferință privind Securitatea Mării Negre, desfășurată la București, sub egida Platformei Internaționale Crimeea, au participat peste 20 de state și organizații internaționale la nivel de ministru, secretar de stat sau alți înalți oficiali. 

Miniştrii de Externe şi ai Apărării din România, Republica Moldova şi Ucraina au subliniat angajamentul pentru „suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova şi Ucrainei în cadrul frontierele lor recunoscute internaţional, inclusiv apele teritoriale”, într-o Declaraţia comună adoptată joi, la Bucureşti, în cadrul unui alt eveniment. 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite