Aurescu: Nici Ucraina, nici Republica Moldova nu sunt singure. Suntem solidari cu ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va continua să fie alături de Ucraina şi de Republica Moldova atât timp cât va fi necesar, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, după trilaterala cu reprezentanții Kievului și Chișinăului.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu FOTO Mediafax / Hepta
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu FOTO Mediafax / Hepta

Nici Ucraina, nici Republica Moldova nu sunt singure, dimpotrivă suntem solidari, răspundem concret, răspundem concertat, coordonat, atât individual, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, iar România va continua să fie solidară cu Ucraina şi cu Republica Moldova atât timp cât va fi necesar", a spus Aurescu, după Trilaterala România - Ucraina - Republica Moldova, axată pe teme de securitate.

Demnitarul a  subliniat că România, ca pilon de stabilitate şi ca furnizor de securitate în regiune, va continua cu responsabilitate să asigure acest rol în sprijinul statelor care sunt vulnerabile în regiune la presiunile Rusiei.

La trilaterală au participat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, adjuncta ministrului ucrainean de Externe, Emine Dzhaparova, ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, şi ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi.  

Declarație comună a celor trei miniștri

Miniștrii Afacerilor Externe și miniștrii Apărării din România, Republica Moldova și Ucraina au semnat o declarație comună în care au condamnat acțiunile agresive care reprezintă o amenințare pentru regiune și spațiul euroatlantic.

„Am reiterat condamnarea noastră fermă a acestor acțiuni agresive care reprezintă o amenințare fără precedent în ultimele decenii pentru regiunea noastră și pentru spațiul euroatlantic. Războiul de agresiune al Rusiei reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Am condamnat agresorul și pe toți cei care facilitează războiul dus de Rusia, inclusiv Belarus. Marea Neagră rămâne o regiune de importanță strategică pentru continentul european și pentru regiunea euroatlantică. Vom continua să lucrăm împreună, atât timp cât va fi necesar, pentru a sprijini dreptul statelor de a-și alege liber politica externă și alianțele, pentru a-și exercita dreptul la auto-apărare, pentru a consolida reziliența și stabilitatea, securitatea și prosperitatea în regiunea noastră”, se arată în declarația semnată de miniștrii din cele trei țări.

Sursa citată arată că extinderea Uniunii Europene și cooperarea sporită cu NATO reprezintă elemente esențiale în actualul context și în acest sens se vor depune toate eforturile pentru continuarea sprijinului puternic european și euroatlantic pentru această regiune.

„În acest context, subliniem importanța deciziei istorice a Consiliului European din 23 iunie 2022 de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE și am agreat să accelerăm eforturile pentru ca cele două state să devină membri cu drepturi depline ai UE. Așteptăm cu nerăbdare evaluarea Comisiei Europene asupra progreselor înregistrate de cele două state și decizia de a începe negocierile de aderare la UE ale Ucrainei și Republicii Moldova încă în cursul acestui an”, se precizează în declarație.

În declarația semnată de miniștrii Afacerilor Externe și Apărare din cele trei țări se arată că România și Republica Moldova și-au reafirmat disponibilitatea de a sprijini inițiativa Ucrainei pentru o pace cuprinzătoare, justă și durabilă, și și-au exprimat susținerea pentru Formula de Pace a Președintelui Zelenski și angajamentul de a lucra activ cu Ucraina pentru implementarea Planului de Pace în 10 puncte. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite