Pentagon Leaks. Cum explică România informațiile „scurse”. De ce nu vorbește Bucureștiul despre sprijinul militar oferit Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe a explicat la Digi24 diferența politicilor abordate de România față de alte state, susținând că o interpretare eronată la nivel public cu privire la implicarea țării este „un cost secundar față de importanța susținerii Ucrainei”.  

Bogdan Aurescu a subliniat că România dorește să își protejeze cetățenii FOTO Shutterstock
Bogdan Aurescu a subliniat că România dorește să își protejeze cetățenii FOTO Shutterstock

„E complicat să facem comentarii asupra acestor scurgeri de informații de la Pentagon. Există o întreagă dezbatere legat de acuratețea informațiilor din documente, poate că unele sunt adevărate, poate că unele au fost modificate. E foarte complicat să spunem despre aceste chestiuni”, a susținut ministrul de Externe într-o emisiune la Digi24, cu privire la documente scurse pe internet de la Pentagon. 

Totodată, Bogdan Aurescu a subliniat că „ceea ce putem spune este că noi sprijinim Ucraina cu tot ce putem, cu tot ceea ce ei au nevoie, într-un sprijin multidimensional și multifațetat”, arătând că nivelul de încredere dintre România și Ucraina este unul foarte mare, astfel că la București va fi organizată conferința de securitate privind Marea Neagră, pe care Ucraina din rațiuni de securitate nu o poate organiza. 

De ce nu vorbește România de sprijinul militar oferit Ucrainei

„De ce nu vorbim despre sprijin militar? Sunt rațiuni care țin de securitatea României. Noi suntem, practic, stat vecin cu Ucraina și avem cea mai lungă frontieră cu Ucraina. Prin urmare, e nevoie să avem în primul rând în vedere securitatea României și a cetățenilor săi și în al doilea rând trebuie să avem în vedere și faptul că trebuie să ajutoră cât mai eficient Ucraina”, a mai explicat Aurescu.

Ministrul a mai subliniat că „cel mai important lucru, în acest moment, este ca ajutorul pentru Ucraina să fie eficient”, a adăugat ministrul.

Privind diferența de acțiune față de alte state, precum Polonia, care a anunțat ajutorul oferit, ministrul a explicat că „sunt politici pe care fiecare stat în parte le adoptă. Dacă ne uităm la informațiile legate de sprijinul pentru antrenarea soldaților ucraineni, nu este nimic ascuns aici, noi suntem parte a unei misiuni a UE, e o informație publică, pentru că această misiune a fost anunțată public de UE. Toate statele europene au participat la luarea acestei decizii, iar unele din statele membre sunt implicate”.

„Detaliile operaționale sunt supuse unor rigori. Eu nu vreau să confirm sau să infirm acest lucru, dar încerc să explic rațiunile pentru care nu vorbim despre acest sprijin militar. Polonia poate să aibă altă abordare”, a mai adăugat ministrul, susținând că, în ceea ce privește o interpretare eronată, ca lipsă de acțiune a României „este o chestiune care reprezintă poate un cost secundar față de importanța susținerii Ucrainei să câștige acest război”

Documente secrete apărute în spațiul public

Documente secrete apărute online detaliază mai multe aspect privind războiul din Ucraina, în hârtii fiind consemnat și sprijinul militar pe care l-ar fi oferit România.

Analiștii sunt însă sceptici cu privire la veridicitatea informațiilor, menționând că actele ar fi putut fi modificate de Federația Rusă sau chiar scurse voit de către Pentagon.

  Jack Teixeira, angajat al Gărzii Naţionale Aeriene, a fost arestat joi, fiind suspectul principal în cadrul unei anchete privind curgerea de documente confidenţiale americane. Potrivit Pentagonului, cazul prezintă un risc „foarte grav” pentru securitatea naţională.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite