Aurescu, la finalul Summitului NATO: Crearea celor patru Grupuri de Luptă noi, inclusiv unul în România, echilibrează abordarea NATO pe Flancul Estic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, la finalul Summitului NATO de la Madrid, despre suplimentarea trupelor aliate pe teritoriul României în perioada următoare, cât şi despre repoziţionarea echipamentelor şi muniţiei pe teritoriul fiecărui stat aliat de pe Flancul Estic, pentru a asigura o apărare mai eficientă.

Ministrul Afacerilor Externe a afirmat că suplimentarea trupelor pe teritoriul României în perioada următoare, reprezintă „una dintre deciziile cele mai importante pe care acest Summit le-a luat şi este, evident, în favoarea intereselor de securitate ale României”.

„După cum ştiţi, noi am urmărit în mod constant, în ultima perioadă, consolidarea posturii de descurajare şi de apărare pe Flancul Estic. Summitul a luat decizii în acest sens, în continuarea şi pe baza deciziei foarte importante pe care, iarăşi, am obţinut-o la Summitul din 24 martie, şi anume crearea celor patru Grupuri de Luptă noi, inclusiv unul pe teritoriul României, ceea ce echilibrează abordarea NATO în ceea ce priveşte Flancul Estic. Practic, avem în acest moment o singură abordare unitară pe întregul Flanc”, a declarat Bogdan Aurescu. 

 Şeful diplomaţiei române a mai transmis că, în caz de nevoie, este posibil ca batalionul de luptă de pe Flancul Estic să fie transformat în brigadă, prin creşterea nivelului de trupe. „Aceasta se face în jurul posibilităţii de creştere a nivelului de trupe de pe Flancul Estic, în ceea ce priveşte batalionul care formează Grupul de Luptă, prin posibila transformare a acestui batalion în brigadă de luptă, ceea ce înseamnă că dacă autorităţile militare vor considera că este necesar, în funcţie de nivelul de ameninţare care va fi evaluat de către acestea, atunci Grupul de Luptă va trece de la nivelul de batalion, aşa cum este el prevăzut în prezent, la nivelul de brigadă. (...)

Deci în cazul în care există un atac din partea unui stat terţ, atunci forţele de pe teritoriul României vor asigura primul răspuns, iar între timp, într-un interval de timp extrem de scurt, forţe care sunt deja alocate pentru ţara respectivă vor veni în sprijinul acestei activităţi de apărare de pe teritoriul respectiv”, a explicat Aurescu. 

Totodată, o altă rezoluţie a Summitului de la Madrid prevede repozitionarea echipamentelor pe teritoriul fiecărui stat aliat din zona estică. „De asemenea, este prevăzută în deciziile Summitului şi decizia de repoziţionare de echipamente şi de muniţie pe teritoriul fiecărui stat aliat de pe Flancul Estic, ceea ce asigură o apărare mai eficientă”, a spus Aurescu.

Conceptul de „apărare înaintată”, inclus în premieră în documentele unui Summit NATO

Ministrul Bogdan Aurescu a vorbit şi despre una dintre realizările României la Summitul NATO de la Madrid - înaintarea termenului de „apărare înaintată”. 

„Este pentru prima oară când acest termen este inclus într-un document al unui Summit NATO. Este o aspiraţie pe care şi noi, şi alţi aliaţi de pe Flancul Estic am susţinut-o şi în jurul căreia se va construi pe mai departe, în evoluţiile ulterioare care vor fi discutate în cadrul acestui proces care a început, de transformare fundamentală a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”, a completat ministrul.

Despre definirea Mării Negre ca zonă strategică de interes pentru NATO, Bogdan Aurescu a afirmat că „este unul dintre obiectivele pe care ni le-am propus la acest Summit”.

„Este pentru prima oară când un Concept Strategic al Alianţei Nord-Atlantice include o astfel de referire la Marea Neagră. La Summitul de la Lisabona, Conceptul Strategic pe care l-am negociat atunci nu includea o astfel de referire. El reflectă faptul că Marea Neagră este în centrul acţiunii agresive a Federaţiei Ruse, Marea Neagră este folosită activ de Federaţia Rusă pentru atacarea Ucrainei şi, evident, pentru deteriorarea situaţiei de securitate nu doar în regiune, ci şi în întregul spaţiu euroatlantic. Prin urmare, faptul că Marea Neagră, alături de Balcanii de Vest, alături şi de alte regiuni, este considerată a fi o zonă de importanţă strategică pentru Alianţa Nord-Atlantică, în chiar Conceptul Strategic al Alianţei, de asemenea, faptul că Marea Neagră este menţionată la acel paragraf din noul Concept Strategic care se referă la descrierea situaţiei de securitate este o abordare foarte realistă, foarte pragmatică, aşa cum am cerut şi noi, a mediului de securitate internaţional actual. Asta arată că NATO se va concentra în continuare cu prioritate asupra acestei regiuni”, a conchis şeful diplomaţiei române.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite