Aurescu: Continuă demersurile Guvernului pe lângă Olanda pentru intrarea în Schengen / Ce eforturi diplomatice face România

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe susține că România face toate demersurile pe lângă Olanda, dar și pe lângă alte state, pentru a se asigura că vor susține intrarea țării noastre în Schengen, prin votul din 8 decembrie.

Bogdan Aurescu, liderul diplomației române FOTO Mediafax
Bogdan Aurescu, liderul diplomației române FOTO Mediafax

„În primul rând, rezoluția Parlamentului European este în sine un semnal politic foarte bun. Este o rezoluție politică, nu are efecte legislative, obligatorii, dar este un semnal care arată exact radiografia din momentul acesta a susținerii politice în Europa pentru aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen. Demersurile noastre, evident, continuă pe lângă Olanda, pentru că până la urmă decizia se ia în consiliul JAI, Justiție și Afaceri interne. Prin urmare, demersul la nivel guvernamental continuă, în urmarea vizitei pe care Prim-ministrul Rutte a făcut-o în România săptămâna trecută, pe 12 octombrie, și, dacă vă aduceți aminte, cu acel prilej Prim-ministrul Rutte a spus foarte clar că Olanda nu se opune, de principiu, aderării României la Spațiul Schengen. Acest vot de abținere pe care parlamentarii din partidul domniei sale l-au dat ieri în Parlamentul European este un vot care arată de fapt că, exact cum a spus și Prim-ministrul Rutte, Olanda nu se opune acestei aderări. Nu înseamnă nici că este „pentru” în acest moment. Asta înseamnă că procesul decizional continuă, dar este clar că efortul nostru trebuie să meargă mai departe”, a precizat ministrul Afacerilor Externe, într-un interviu la B1TV.

Aurescu a subliniat că un partid despre care se spunea că se opune intrării României în Schengen a votat „pentru” la rezoluția din Parlamentul European. „Mai este interesant și un alt aspect. S-a spus la un moment dat pe surse publice că un alt partid din arcul guvernamental din Olanda, partidul condus de către ministrul de externe Wopke Hoekstra, s-ar opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Eu am stat în legătură permanentă, constantă cu ministrul de externe, șeful acestui partid. Am discutat și la New York, la sesiunea Adunării Generale ONU, unde am avut mai multe reuniuni ale Consiliului Afaceri Externe, miniștrii de externe ai Uniunii Europene. Am discutat și luni, la Luxemburg, când am avut ultima reuniune a CAE. Și mi-a confirmat, inclusiv acest vot confirmă ceea ce ministrul de externe olandez mi-a confirmat, că partidul dânsului nu se opune aderării României, dimpotrivă, o susține. De altfel, votul a fost pozitiv, pentru adoptarea rezoluției din Parlamentul European”, a completat liderul diplomației române.

Ministrul a trecut în revistă progresele făcute de România în ultimul an. „Iar anul acesta s-a realizat o serie de progrese importante în acest proces de susținere a aderării României la Spațiul Schengen. E vorba despre o susținere foarte clară, exprimată la cel mai înalt nivel de către Franța la vizita pe care Președintele Macron a făcut-o în România, fără condiții. De asemenea o susținere foarte clară exprimată de cancelarul Scholz, deci de Germania, la Praga, într-un discurs european foarte relevant. De asemenea, Finlanda, într-o discuție pe care am avut-o cu omologul meu în luna iulie, mi-a confirmat că nu se mai opune. Finlanda, la un moment dat în timp, acum câțiva ani, era unul dintre statele reticente față de aderarea României la Spațiul Schengen și cred că a contat foarte mult și seria de demersuri pe care noi le-am făcut, inclusiv eu, personal, pe lângă partea turcă, pentru susținerea aderării Finlandei și Suediei la NATO. La sfârșitul lunii mai am avut la Istanbul o discuție de o oră și 20 de minute cu Președintele Erdogan, împreună cu omologul meu polonez, în care am pledat pentru aderarea la NATO, de data asta, a Finlandei și respectiv Suediei. Pe urmă, sigur, au existat și alte demersuri, nu pot să spun că doar ale noastre au contat, dar mi s-a confirmat ulterior că și demersurile noastre au avut un rol important și cred că a contat și acest sprijin pe care l-am acordat la acel moment. Deci, demersurile noastre vor continua”, a mai precizat Aurescu.

Ofensivă pe toate fronturile

Liderul diplomației a vorbit și de demersurile pe care le face România în următoarele săptămâni. „Există multe demersuri care se pot face. Contează foarte mult, de exemplu, demersurile pe care mediul de afaceri le face, pentru că unul dintre argumentele principale este legat de faptul că aderarea României la Spațiul Schengen va fi un avantaj inclusiv pentru mediul de afaceri olandez din România (...) Şi am văzut o astfel de reacţie. Astăzi, de exemplu, Camera de Comerț olandezo-română din România a avut o poziție foarte clară de sprijin pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Zilele trecute, de asemenea, în Olanda, Camera de Comerț românească din Olanda și respectiv ceea ce se cheamă Dutch Network, deci o rețea de companii olandeze care sunt active în relația cu România, au adoptat, de asemenea, o poziție în favoarea aderării României la Spațiul Schengen”, a mai punctat Aurescu.

Există și un palier tehnic pe care se lucrează. Colegii de la Ministerul de Interne, domnul ministru Bode este extrem de implicat, după cum ați văzut, inclusiv în relația cu omologul său olandez. A avut o discuție recentă despre care a informat și public, pentru că, așa cum este știut, Olanda nu și-a trimis expertul tehnic în misiunea de evaluare care a venit în România la începutul săptămânii trecute și, într-adevăr, raportul misiunii de evaluare, din informațiile furnizate de domnul ministru Bode, probabil că va fi foarte bun. Misiunea s-a desfășurat în condiții pozitive, ceea ce reprezintă, iarăși, un avantaj suplimentar”, a mai afirmat Aurescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite