Antonescu cere demisia ministrului Barbu: Declaraţiile, de natură să genereze demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri, la Parlament, că afirmaţiile recente ale ministrului Culturii, referitoare la bugetul acordat Programului de Control HIV/SIDA, „sunt de natură să genereze demisia din funcţia de ministru“.

"Este greu să-ţi imaginezi care e resortul unor asemenea declaraţii, sau unor asemenea gafe. Este  trist că intelectuali adevăraţi, că oameni care au citit atâtea cărţi, şi care au şi scris câteva cărţi cu adevărat bune, pot face asemenea declaraţii. Nu am apucat, din cauza agendei pe care o cunoaşteţi - în fond, ziua de ieri ne desparte de acest moment, nu am apucat să discut cu domnul ministru Barbu acest lucru, dar punctul meu de vedere este că aşa ceva, o asemenea declaraţie, indiferent de motivele care au generat-o, de conjunctură, de orice... sunt de natură să genereze demisia unui ministru, oricât de bun ministru ar fi fost şi oricâte merite ar fi avut", a spus Antonescu, la Senat, într-o declaraţie de presă.

El a adăugat că demisia dintr-o funcţie de ministru nu este o dezonoare, nu este o ruşine.

"Dimpotrivă, oamenii puternici şi oamenii de conştiinţă pot să-şi dea demisia", a spus Antonescu.

Afirmaţia preşedintelui Senatului intervine la scurt timp după ce ministrul Culturii, Daniel Barbu, a deplâns bugetul acordat ministerului pe care îl conduce, comparându-l cu sumele acordate Programului Naţional de Prevenire şi Control HIV/SIDA.

"La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi.După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Nu înţeleg, eu personal. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri «Shakespeare» sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul «Shakespeare» de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate“, a spus ministrul Barbu

Ulterior, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Iulian Petre,  i-a cerut lui Daniel Barbu, printr-un comunicat de presă, să-şi ceară scuze public celor peste 12.000 de bolnavi HIV/SIDA.

Marţi, Ministerul Culturii a remis un comunicat în care arăta că Barbu "regretă profund" "comparaţia nefericită" între bugetul programului de prevenire HIV şi bugetul programelor ministerului pe care îl conduce şi îşi cere scuze "tuturor celor care s-au simţit ofensaţi ori lezaţi de aceste afirmaţiile inadecvate".

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, pe 8 decembrie, ministrul Daniel Barbu a fost invitat "în calitate privată, de universitar şi autor", să susţină o conferinţă la Teatrul Naţional din Craiova.

"Conferinţa a avut ca temă «Statul cultural: istorie, memorie şi crize». După conferinţă, la sesiunea informală de întrebări şi răspunsuri, dorind să ilustreze transformările pe care politicile de finanţare a programelor şi evenimentelor culturale le traversează în majoritatea statelor europene, inclusiv în România, ministrul a recurs la o comparaţie între bugetul unui program de sănătate publică şi bugetul programelor Ministerului Culturii", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, "deşi nu s-a referit nicio clipă la persoane, ci doar la programe şi nivele de finanţare, comparaţia a fost cu totul nefericită, după cum nepotrivite au fost şi consideraţiile ce au însoţit-o".

"Ministrul Culturii regretă profund acest fapt şi îşi cere scuze tuturor celor care s-au simţit ofensaţi ori lezaţi de aceste afirmaţii inadecvate", se mai afirmă în comunicatul de presă.


Materiale pe aceeaşi temă:

Pacienţii cu HIV/SIDA sunt jigniţi de declaraţiile făcute luni de ministrul Culturii, Daniel Barbu

Pacienţii cu HIV/SIDA care primesc tratament prin intermediul programului naţional se declară jigniţi de afirmaţiile ministrului Daniel Barbu, potrivit căuria banii alocaţi programelor anti-HIV reprezintă jumătate din bugetul programelor alocat Ministerului Culturii.

UPDATE Barbu, indignat de suma alocată pentru HIV: „Nu suntem în Africa. Puteam face Festivalul Shakespeare“. Reacţia CNCD

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, crede că Programului Naţional de Prevenire şi Control HIV/SIDA îi sunt alocaţi prea mulţi bani, scrie „Gazeta de Sud“. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în legătură cu aceste declaraţii ale ministrului Daniel Barbu.

Daniel Barbu, nu-ţi crapă obrazul de ruşine când te priveşti în oglindă?

De când te-a uns partidul ministru al Culturii n-ai avut o singură iniţiativă care să vină în sprijinul Culturii, a instituţiilor culturale, a creatorilor. Ai asistat mut şi orb la toate mutilările la care au fost supuse puţinele fonduri destinate Culturii de un guvern mincinos, corupt şi incompetent,

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite