Ambasadorul rus la București, convocat la MAE după moartea lui Navalnîi. „Răspunderea revine exclusiv autorităților ruse"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, l-a convocat la MAE pe ambasadorul rus la București, Valery Kuzmin pentru a îi transmite poziția României cu privire la decesul lui Alexei Navalnîi.

Ambasadorul rus la București, convocat la MAE. Foto: Inquam
Ambasadorul rus la București, convocat la MAE. Foto: Inquam

"Din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, la 21 februarie 2024, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în legătură cu decesul subit în închisoare al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi.

Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităților ruse. A evidențiat nevoia unei investigații transparente, independente, cuprinzătoare cu privire la circumstanțele în care s-a produs decesul. A menționat obligația morală a autorităților ruse de a transmite neîntârziat trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi familiei acestuia. 

Convocarea ambasadorului rus reflectă poziția consecventă a României de condamnare a încălcărilor masive și sistematice ale drepturilor omului și libertăților fundamentale în Federația Rusă, respectiv solicitările de respectare de către Federația Rusă a angajamentelor asumate la nivel internațional în acest domeniu", a transmis MAE.

Statele europene acuză autoritățile ruse

Măsuri similare au luat mai multe state, precum Franța, Marea Britanie, Norvegia, Finlanda, Germania, Lituania, Spania, Suedia şi Olanda, acestea solicitând o anchetă transparentă. 

Uniunea Europeană l-a convocat zilele trecute pe însărcinatul rus cu afaceri la Bruxelles, Kirill Logvinov, pentru a transmite „indignarea” după moartea în închisoare a opozantului rus Aleksei Navalnîi, a anunţat marţi serviciul diplomatic al Uniunii Europene, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„UE şi-a exprimat indignarea faţă de moartea opozantului Navalnîi, a cărei responsabilitate revine în cele din urmă preşedintelui Putin şi autorităţilor ruse”, a adăugat acesta.

Statele Unite ale Americii urmează să adopte o serie de „sancţiuni majore” împotriva Rusiei în urma decesului în închisoare al opozantului rus Aleksei Navalnîi, a anunţat marţi Casa Albă.

Moartea lui Navalnîi, 47 de ani, într-o închisoare din regiunea arctică unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare după ce supravieţuise în 2020 unei otrăviri de care el acuza Kremlinul, a fost anunţată vineri de autorităţile ruse. Navalnîi a murit după trei ani de detenţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite