Ambasadorul României la Moscova a depus o coroană de flori în memoria lui Alexei Navalnîi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, a depus o coroană de flori la Piatra Solovetsky, un monument al victimelor represiunii politice, în memoria opozantului rus Alexei Navalnîi.

Ambasadorul României în Rusia a depus o coroană de flori în memoria opozantului rus FOTO Platforma X
Ambasadorul României în Rusia a depus o coroană de flori în memoria opozantului rus FOTO Platforma X

„La instrucţiunile Ministerului Afacerilor de Externe român, ambasadorul României la Moscova a depus flori la Piatra Solovetsky, pentru a omagia moartea neaşteptată şi şocantă a lui Alexei Navalnîi. 

Ministerul român a mai transmis: „Gândurile noastre se îndreaptă către familia acestuia şi către toţi oamenii din Rusia care tânjesc după democraţie, libertate şi demnitate”.

Moartea lui Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi, principalul opozant al regimului Putin, a murit vineri, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penitenciară din Artica rusă. 

Serviciul penitenciar rus a raportat că Aleksei Navalnîi a murit „după o plimbare”, potrivit Sky News. „La 16 februarie 2024, în colonia penitenciară nr. 3, deținutul A. Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și cunoștința aproape imediat”, arăta un comunicat de presă.

Cel mai vizibil oponent al lui Putin

Navalnîi unul dintre cei mai vizibili și persistenți critici ai lui Putin, era ținut într-o închisoare situată la aproximativ 65 de kilometri nord de Cercul Arctic, unde fusese condamnat la 19 ani sub „regim special”. Într-un videoclip din închisoare din ianuarie, apăruse slab și cu capul ras.

La începutul lunii decembrie, el dispăruse dintr-o închisoare din regiunea Vladimir, unde ispășea o sentință de 30 de ani pentru extremism și acuzații de fraudă, pe care le-a numit răzbunare politică pentru conducerea opoziției anti-Kremlin din anii 2010, scrie The Guardian.

Opozantul rus nu se aștepta să fie eliberat în timpul vieții lui Putin. Fost politician naționalist, Navalnîi a contribuit la declanșarea protestelor din 2011-2012 din Rusia, luptând împotriva fraudelor electorale și a corupției guvernamentale, investigând cercul interior al lui Putin și împărtășind descoperirile în videoclipuri bine realizate care au adunat sute de milioane de vizualizări.

Momentul culminant al carierei sale politice a venit în 2013, când a obținut 27% din voturi într-o cursă pentru funcția de primar al Moscovei, în alegeri despre care puțini credeau că sunt libere sau corecte.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite