Alocațiile pentru susținerea familiei, dublate de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege al PNL prin care sunt dublate alocațiile pentru susținerea familiei, votul decisiv urmând să aibă loc în Camera Deputaților.

Senatorii nu au mai stat să dezbată și proiectul a trecut tacit FOTO Inquam Photos
Senatorii nu au mai stat să dezbată și proiectul a trecut tacit FOTO Inquam Photos

Senatul va anunța astăzi adoptarea tacită a dublării alocației pentru susținerea familiei, ca urmare a expirării termenului de dezbatere și vot, cuvântul decisiv urmând să îl aibă deputații, care vor putea să continue pe aceeași linie, să facă modificări sau să respingă inițiativa promovată de numeroși aleși ai PNL, dar și de doi social-democrați.

Pentru o familie nevoiașă vor fi dați mai mulți bani,  dat fiind că are loc dublarea alocației pentru fiecare tip de venit prevăzut în Legea privind alocația pentru susținerea familiei. De exemplu alocația complementară (dată familiilor unde sunt ambii părinți) pentru un singur copil, în cazul în care veniturile pe membru al familiei nu depășesc 0,80 ISR (indice social de referință), adică în jur de 430 de lei, va crește de la 87 de lei la 174 de lei. În cazul famiiilor unde veniturile pe membru de familie este între aproximativ 430 de lei și 860 de lei, creșterea alocației este de la 79 de lei la 158 de lei.

Cele mai consistente creșteri vor fi însă în cazul familiilor cu patru sau mai mulți copii. În cazul familiilor monoparentale cu patru sau mai mulți copii, creșterile vor fi de la 450 de lei la 900 de lei. În cazul alocației complementare de susținere a familiilor pentru patru sau mai mulți copii, creșterea va fi de la 429 de lei la 858 de lei. 

Explicațiile inițiatorilor

„Legislația națională cu privire la susținerea tinerelor familii, a celor cu copii în întreținere sau care sprijină natalitatea, a prevăzut în decursul timpului anumite formule de sprijin sau alocații financiare care, din cauza dificultăților bugetare din ultimii ani nu s-au actualizat la nivelul prețurilor de consum. De exemplu, alocația prevăzută la Legea nr.277/2010 privind alocația pentru susținerea famișiei nu a mai suferit actualizări de aproape 7 ani, în condițiile în care creșterea prețurilor a fost constantă, iar în anul 2022 se prefigurează cea mai mare inflație din ultimul deceniu”, arată inițiatorii în expunerea de motive.

Pentru a răspunde acestei probleme emergente, prezenta propunere legislaivă are în vedere o majorare cu 100% a alocației pentru sprijinirea familiilor, pentru toate categoriile de beneficiari prevăzuți de lege, de la familiile cu un copil și până la familiile cu patru sau mai mulți copii”, mai subliniază autorii proiectului de lege.

În paralel, creșterea lefurilor primarilor

Aleșii din legislativ nu urmăresc doar bunăstarea celor nevoiași, ci și a oamenilor de care depind la testele electorale. Prin urmare, Coaliția vrea adoptarea cât mai rapidă a proiectului de lege prin care salariile aleșilor locali - primari, viceprimari, președinți de CJ și vicepreședinți de CJ - cu aproape 10%, care să fie aplicată de la 1 noiembrie 2022. În schimb, Puterea promite că nu va fi de acord și cu mărirea lefurilor demnitarilor de la centru, adică a parlamentarilor, miniștrilor, șefului statului sau a altor șefi de insittuții.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite