Alianţa USR-PLUS şi-a lansat manifestul: O singură Europă, de la est la vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul USR, Dan Barna şi preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, au lansat miercuri la Sibiu Manifestul Alianţei 2020 USR PLUS în care se prezintă viziunea coaliţiei privind viitorul Uniunii Europene. Totodată, USR-PLUS atrage atenţia că pe 26 mai cetăţenii vor alege care va fi locul României în UE, între o legătură mai puternică cu Europa, sau o întoarcere în trecut, „promovată de Liviu Dragnea şi PSD”.

„În aceste alegeri se confruntă două viziuni despre viitorul Uniunii Europene: una care vrea întărirea Uniunii, alături de care suntem şi noi, Alianţa, şi alta care doreşte slăbirea UE şi întoarcerea ei în trecut, care în România este promovată de Liviu Dragnea şi PSD. Noi, Alianţa 2020 USR PLUS, credem într-o Europă renăscută şi puternică, într-o Europă a tuturor cetăţenilor ei, o Europă a prosperităţii şi echităţii, a democraţiei, libertăţii şi a statului de drept”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Alianţa USR-PLUS.

Cele două partide atrag atenţia că îşi doresc „o singură Europă, de la est la vest”, explicând că nu-şi doresc să existe cercuri concentrice sau viteze diferite de integrare şi că nu ar trebui să apară falii între statele membre. Pentru ca această viziunea să aibă succes, USR-PLUS relatează că e nevoie de o nouă generaţie de oameni politici, care să confrunte slăbiciunile Uniunii şi să înţeleagă oportunităţile viitorului.

USR-PLUS mai explică că pentru a se asigura că vocea tuturor cetăţenilor UE este auzită, e nevoie de introducerea unui referendum consultativ la nivel european pe subiecte cu relevanţă, şi o compatere a populismului prin promovarea unei identităţi europene.

„Din păcate, au trecut 12 ani de la aderare. 12 ani în care România nu a profitat aşa cum ar fi trebuit de avantajele si oportunităţile pe care le avem la dispoziţie ca membri ai Uniunii Europene. Am ajuns astăzi la cel mai jos nivel al relaţiei noastre cu Europa, într-un moment în care am fi putut să ne afirmăm şi să devenim o ţara cu adevărat importanta în UE având în vedere preşedinţia pe care o exercitam la Consiliul Uniunii Europene. (...) Prin Manifestul pe care l-am prezentat astăzi propunem tuturor forţelor pro-europene o nouă agendă pentru Europa”, a declarat Dacian Cioloş, preşedinte PLUS.

„În aceste zile, Sibiul se află în centrul atenţiei în plan european. Ne aflăm în faţa celui mai important moment de la aderarea României la UE şi ar trebui să fie o încununare a integrării noastre europene. Din păcate, însă, astăzi suntem în faţa unei Preşedinţii a României la Consiliul UE care eşuează lamentabil. Nu doar că s-a dovedit a fi o Preşedinţie a Consiliului de pluton, în care am ratat toate oportunităţile pe care le aveam dar cei care au avut de gestionat acest proiect s-au dovedit a fi adversari ai Uniunii şi ai parcursului european al României. Azi la Sibiu lansăm acest document pentru a construi o alternativă solidă pe care nu doar românii să o aibă, ci întreaga Uniune Europeană. Avem nevoie de o majoritate politică pentru care valorile europene să nu fie doar lozinci utilizate doar când e nevoie. Avem nevoie de oameni care să demonstreze că Uniunea Europeană contează pentru ei”, a declarat Dan Barna, preşedintele USR.


Varianta integrală a manifestului Alianţei USR-PLUS
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite