Alegeri prezidenţiale 2014. CCR a amânat pentru 9 decembrie verdictul crucial pentru Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii CCR a amânat pentru data de 9 decembrie decizia privind constituţionalitatea articolului în baza căruia ANI l-a declarat incompatibil pe Klaus Iohannis.

„Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu  funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional“, se arată în articolul articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei

Acest articol, din legea ANI, prevede că un ales local se află în stare de incompatibilitate dacă este şi reprezentant în adunările generale ale societăţilor de interes local. În baza acestui articol a fost declarat incompatibil de către ANI şi Klaus Iohannis, primarul Sibiului. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu.

Ponta dă verdictul înainte judecătorilor

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat la începutul acestei săptămâni că liderul PNL, Klaus Iohannis, va fi declarat incompatibil de către judecătorii Curţii Supreme, pentru că aceasta este practica unitară a acestei instanţe, în toate cazurile anterioare de incompatibilitate pronunţându-se similar.

”Cu siguranţă şi domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, că aşa au fost toate deciziile până acum. Rezultatul este ştiut de toată lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru că până acum asta e practica unitară a Curţii, în toate cazurile anterioare au spus la fel”, a susţinut Ponta.

Curtea Supremă a aşteptat decizia CCR

Klaus Iohannis are următorul termen în procesul său contra ANI pe 18 noiembrie, la Înalta Curte, adică la două zile după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Curtea Supremă a stabilit această dată tocmai pentru a aştepta verdictul Curţii Constituţionale, însă această amânare nu schimbă foarte mult datele problemei. Pe 18 noiembrie va fi primul termen de judecată, fiind practic imposibil ca judecătorii să dea atunci o sentinţă. Instanţa Supremă este cea care va decide definitiv dacă primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul în adunările generale ale acţionarilor societăţilor Apă Canal şi Pieţe.

În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea deciziei. 

Hotărârea a fost contestată de ANI la instanţa supremă. „Nu am cum să pierd. În primă instanţă am câştigat, şi încă foarte bine, acest proces. Nu există nicio chestiune suplimentară faţă de ce s-a discutat pe fond şi nu există pentru mine niciun motiv să cred că aş putea să pierd acest proces“, a declarat liderul PNL.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Alegeri prezidenţiale 2014. Ponta: Iohannis va fi declarat incompatibil

Încă o zi cu emoţii pentru candidaţii la prezidenţiale

Uite neamţul, nu e neamţul: schimbare Iohannis cu Meleşcanu?

EXCLUSIV Klaus Iohannis. Secretele neamţului care vrea să fie preşedintele României

Iohannis: Dacă vreo instanţă constată că sunt incompatibil, voi renunţa la funcţia de primar al Sibiului

Iohannis a câştigat procesul cu ANI. Sentinţa nu este definitivă

UPDATE Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul General pentru un presupus conflict de interese săvârşit de Klaus Iohannis, primarul Sibiului

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite