Iohannis a câştigat procesul cu ANI. Sentinţa nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Curtea de Apel Alba Iulia a admis, miercuri, contestaţia făcută de primarul Sibiului, după ce ANI îl acuzase de incompatibilitate.

Cutea de Apel Alba Iulia a admis, marţi, contestaţia făcută de primarul Sibiului şi a dispus anularea raportului de evaluare întocmit de către Agenţia Naţională de Integritate. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

"Mă bucur de această hotărâre favorabilă a instanţei care vine să confirme ceea ce eu am susţinut de la bun început, şi anume că nu poate reprezenta un caz de incompatibilitate prezenţa primarului – reprezentantul comunităţii respective – în adunarea generală a acţionarilor a unei societăţi care oferă servicii de utilitate publică în întreaga regiune şi care se află integral în mână publică, mai ales că nu am obţinut şi nu obţin venituri de pe urma acestui mandat", a declart Iohannis, după aflarea verdictului.
 

Prim-vicepreşedintele PNL Klaus Werner Iohannis, a fost cercetat de ANI fiind acuzat că că ar fi deţinut ilegal, în mod simultan, atât funcţia de primar al Sibiului, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor din firmele Apă Canal SA Sibiu şi Pieţe SA.

Într-un comunicat din luna aprilie 2013, ANI susţinea că ”În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că IOHANNIS KLAUS-WERNER se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine, simultan, atât funcţia de Primar al Municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al Municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu (începând cu 30.04.2009 şi până în prezent) şi S.C. PIEŢE S.A. (începând cu 05.08.2010 şi până în prezent), încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, potrivit dispoziţiilor art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, „Funcţia de primar şi viceprimar (...) este incompatibilă cu (...) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”.

„Persoana (...) faţă de care s-a constatat (...) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Vă mai recomandăm:

Iohannis, despre regula „ciocu' mic”: „Nu cred că este corect să se interzică tuturor parlamentarilor să aibă poziţii diferite faţă de anumite abordări“

Iohannis: USL va deveni tot mai vulnerabilă. Despre acuzaţia ANI: „Nu mă simt deloc incompatibil”

Klaus Iohannis: „PNL nu a vrut să înceapă un demers de tip troc de piaţă. Nu a fost vorba despre împărţirea ciolanului, noi mergem pe nişte principii“

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite