VIDEO Jurnalistul Cristian Teodorescu, la Adevărul Live: Cu Tăriceanu premier, se reînvie USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii Cristian Teodorescu şi Ion M. Ioniţă au discutat, la Adevărul Live, cu analistul politic Cristian Pârvulescu despre posibila nominalizare a lui Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de premier şi despre efectele acestei numiri, în perspectiva celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

„Se trezeşte ideea USL. Să nu uităm că Tăriceanu a fost un premier de succes, un premier în perioada căruia veniturile au crescut, a simţit omul şi la buzunar. Bafta lui Tăriceanu a fost că a început criza exact pe finalul lui de mandat“, a spus Teodorescu.

„Ştiţi că este prim-ministrul cu cel mai lung mandat din istoria postdecembristă? Tăriceanu a avut patru ani dar discutăm acum în zile. Năstase şi-a dat demisia mai devreme, după primul tur“, a spus Pârvulescu.

„Întrebarea e de ce a candidat la aceste alegeri? Era de domeniul evidenţei că nu se poate clasa pe poziţia a doua pentru că nu are partid.

Iohannis ar fi avut mai mult de 30% dacă nu era OUG care a luat primari de la ACL. Sunt voturile celor 600.000 de alegători. Se vede. Îl urmează pe primar“, a continuat analistul politic.

„Eu nu cred în votul liber în România. În marile oraşe,da, dar marile oraşe reprezintă o treime. Şi nici ei nu sunt atât de liberi“, a completat Cristian Pârvulescu.

În ce priveşte posibilitatea ca directorul SRI George Maior să devină premier, Teodorescu a afirmat că are mai puţine şanse, întrucât Ponta trebuie să transmită în primul rând un mesaj politic pe plan intern.

„Ponta are nevoie ca de aer de un bazin electoral de unde să poată pescui voturi de securizare. Dacă din astea 5% ale lui Tăriceanu ia 3%, cei care s-au dus la Diaconescu şi Vadim sunt cei care votează antisistem.

Şi cei ai Monicăi Macovei sunt la fel, dar e vot antisistem care probabil că s-ar putea orienta către Iohannis, din cauza faptului că Macovei a mitraliat în special către Ponta“, a explicat jurnalistul.

„Nici UDMR nu mai e ce a fost pe vremuri, să vă uitaţi pe datele brute, nu pe procente. Mă aştept la o prezenţă slabă la turul al doilea, dar din câte am citit,  Kelemen Hunor a lăsat să se înţeleagă că îl va sprijini pe Ponta pentru turul al doilea. Este curios, pentru că liderul PPE a cerut tuturor forţelor populare să-l susţină pe Iohannis“, a afirmat Pârvulescu.

Teodorescu (foto dreapta) susţine că Viktor Orban ar fi putut influenţa voturile maghiarilor.

image

„Gândiţi-vă că Orban, aşa cum e el, face şi el parte din PPE şi e destul de menajat din cauza faptului că face parte din Partidul Popular“, a arătat el.

Teodorescu mai susţine că, în timp ce Iohannis are de recuperat zece procente,  se poate întâmpla ca o parte dintre cei care au fost la alegeri în primul tur şi au văzut candidatul bine poziţionat, să  nu mai iasă la alegeri în turul al doilea.

„Iohannis poate să-i ia de la nehotărâţi. Mai poate lua, culmea, dintre liberalii care la sugestia, aproape indicaţie vădită, a lui Crin Antonescu au stat acasă, pentru că ei nu au aveau nevoie să-şi manifeste datoria civică. Ar mai trebui să facă pe dracu-n patru să ia dintre ăştia care au mers să o voteze pe doamna Udrea.

Mare lucru să te susţină doamna Udrea verbal nu cred că e, o susţinere din partea doamnei Udrea ar fi receptată drept o susţinere din partea lui Traian Băsescu. Dacă pe Traian Băsescu îl apucă o generozitate să spună că trebuie votat Iohannis, îi face un pustiu de bine. Pentru rolul visat de Băsescu, de lider al Opoziţiei, interesul este să iasă Ponta preşedinte. Ai zice că a convenit să existe în permanenţă o discuţie a lui Ponta“, a detaliat Teodorescu.

„Iohannis  nu e un politician bucureştean, nu e obişnuit cu politica bucureşteană. A intrat în politica balcanică, lipsită de principii, s-a descurcat mai greu. Nu e ofensiv mediatic, dar nu are cum, pentru că nu poţi schimba profilul lui în patru luni de zile. E greu să faci minuni.

Scorul pe care l-a obţinut, faptul că a reuşit să mobilizeze activul celor două partide este foarte bine. PSD a reuşit două implantări, Hunedoara şi Caraş-Severin şi scoruri aproape la egalitate în Maramureş“,a  mai spus Pârvulescu.

Jurnaliştii au prevăzut şi o serie de „bombe“ care urmează să fie detonate în campanie.

„Aşteptăm cu nerăbdare EADS care afectează cel puţin doi oameni importanţi din campanie: Călin Popescu Tăriceanu şi Vasile Blaga“, a arătat analistul Cristian Pârvulescu.

image

„Pe de altă parte, gândiţi-vă că ar trebui să mai existe o contrapondere pe partea stângii. Mai aştept să apară o mansardă la Iohannis, un lift, ceva, iar în ce-l priveşte pe Ponta să i se dezgroape cine ştie ce schelet acoperit din noptieră“, a spus Teodorescu. „Felul în care a fost lansată povestea cu agentul acoperit aproape că l-a favorizat pe Ponta. Ceea ce părea să fie o lovitură teribilă, rândurile succesive de arestări, nu au funcţionat nici astea“,a  arătat Cristian Teodorescu.

Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. Rezultate oficiale parţiale anunţate de BEC la ora 11.00: Ponta - 40,33%, Iohannis - 30,44%

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Conform rezultatelor parţiale anunţate de BEC la ora 11.00, până la ora 10.20 au fost centralizate 98,30% din procesele verbale. Victor Ponta a obţinut 40,33% din voturi, urmat de candidatul ACL, Klaus Iohannis, cu 30,44%

Cristian Preda îi cere demisia Elenei Udrea: Partidul să îl susţină pe Iohannis

Europarlamentarul PMP, Cristian Preda, a scris luni, pe Facebook, că Elena Udrea trebuie să demisioneze urgent din fruntea PMP, iar partidul să îl susţină pe Klaus Iohannis în cel de al doilea tur de scrutin.

Alegeri prezidenţiale 2014. Klaus Iohannis: Românii au votat corect, avem un rezultat foarte bun

După exit poll-uri, Monica Macovei a pierdut în primul tur al alegerilor. „Adevărul“ a fost prezent la sediul său de campanie, acolo unde pe seară erau adunate câteva zeci de persoane.

VIDEO Reportaj din fascinanta lume a Partidului Social Democrat. Lacrimi pentru Iliescu, zâmbete pentru Dragnea

Reporterul “Adevărul” vă prezintă notiţele luate la sediul PSD în ziua de 2 noiembrie 2014. E o lume în care ziaristele îl sorb din priviri pe Liviu Dragnea, nebunii pupă pământul sfânt al partidului, iar problemele reale ale scrutinului sunt tratate rapid cu soluţia “Băsescu e de vină”

Alegeri prezidenţiale 2014. Presa internaţională: „Popularitatea lui Ponta nu pare să fie afectată de scandalurile de corupţie”

Alegeri prezidenţiale 2014. Presa internaţională scrie că primul tur al alegerilor prezidenţiale din România a fost câştigat de premierul Victor Ponta, învingându-l astfel pe principalul său contracandidat, Klaus Iohannis. Ziariştii străini notează că popularitatea liderului social-democrat a crescut în urma promisiunilor că va creşte salariile şi pensiile, însă chiar şi aşa lupta rămâne una strânsă pentru cel de-al doilea tur.

LIVE BLOG Alegeri prezidenţiale 2014. Udrea, Dragnea, Meleşcanu şi Funar au făcut declaraţii de la urne

Alegeri prezidenţiale 2014. Românii îşi aleg un nou preşedinte pe 2 noiembrie. Urmăriţi aici transmisiunea întregii zile în format live blog, pentru a fi la curent cu toate informaţiile, prezenţa la vot şi incidentele.

Alegeri prezidenţiale 2014. Gheorghe Funar a votat la ora 7:00, îmbrăcat în costum popular

Candidatul independent la Preşedinţie Gheorghe Funar a votat, duminică dimineaţă, la ora 7.00, el venind la secţia de votare îmbrăcat în costum popular.

Alegeri prezidenţiale 2014. Primele informaţii de la MAI

Ministerul Afacerilor Interne a prezentat, la ora 8.00, primele informaţii privind alegerile prezidenţiale 2014. Următoarea declaraţie de presă va avea loc la ora 11.00.

Alegeri prezidenţiale 2014. Tot ce trebuie să ştii despre ziua votului

Românii sunt aşteptaţi duminică, 2 noiembrie, să-şi aleagă viitorul preşedinte pentru următorii cinci ani. „Adevărul“ vă prezintă un scurt ghid informativ cu privire la ziua votului.

Alegeri prezidenţiale 2014. Ce zic românii pe reţelele sociale până la ora 9.00

Alegeri prezidenţiale 2014. Primul tur de scrutin a început astăzi de la ora 7.00, iar românii au început deja să scrie pe reţelele sociale despre alegeri, despre incidente. Deja au apărut primele probleme, ca la fiecare astfel de eveniment în România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite