Adriana Săftoiu: Textele lui Marian Munteanu li se par insuficiente colegilor mei. Sunt furioasă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-vicepreşedintele PNL, Adrian Săftoiu, le-a spus foştilor săi colegi din Liga Studenţilor că este furioasă pentru decizia partidului de a-l desemna pe Marian Munteanu candidatul PNL la Primăria Capitalei, arătând că liberalii vor mai mult decât nişte texte semnate de Munteanu.

„Nu, n-am nicio legătura cu această numire. E deja asumată persoana care l-a condus în birourile PNL. Sunt furioasă! Nu mai e nimic de zis! Alea iacta est (Zarurile au fost aruncate, nr)!“, le-a răspuns Adriana Săftoiu colegilor săi din anii '90, care o acuzau că a girat candidatura lui Marian Munteanu.

Adriana Săftoiu mai menţionează că, în şedinţa unde a fost validat, comisia de unificare, a fost singura persoana care a spus că ”nu e cazul să fie prezentat ca o persoana reprezentând «societatea civilă», că a candidat fără succes în 1992 şi nu a avut nicio rezervă să devină candidatul partidului lui Măgureanu, drept urmare are un aspirant trecut politic”, potrivit news.ro.

„Despre cât de ameţitoare a fost promovarea lui din şeful ASCR (Liga Studenţilor Comunişti din România - n.r.) - aşa l-am cunoscut înainte de 1989, fiind anul II, el anul III - şeful Ligii Studenţilor, până în ziua de astăzi nimeni nu a clarificat misterioasa «transformare». Când spun clarificat, am in vedere faptul că, din păcate, colegii mei (adaug aici, PNL) vor «dovezi» pentru ceea ce se spune că ar gândi. Textele lui M Munteanu li se par insuficiente. Vor fapte, probabil! Din fericire, până acum nu s-au materializat aceste «texte»“, a mai spus Adriana Săftoiu. 

Candidatura lui Marian Munteanu a stârnit multă vâlvă, dar mai ales multe critici, din partea societăţii civile. Cele mai multe au legătură cu înclinaţiile legionare ale lui Munteanu, pe care PNL le neagă, dar şi cu doctrina naţionalisto-creştină pe care o promovează Munteanu şi care, teoretic, contravine ideologiei liberale. Foştii colegi ai lui Marian Munteanu, care l-au cunoscut în anii săi de glorie, au încercat să facă lumină rememorând momente cu Marian Munteanu din perioada anilor ’90.

Jurnalistul Cezar Paul Bădescu a povestit, pentru „Adevărul“, că Marian Munteanu îl lăuda pe liderul Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, ceea ce l-a determinat să părăsească Liga Studenţilor, al cărui lider era Marian Munteanu. „În primăvara lui 1990, am fost ales de colegii mei de facultate să reprezint anul în Liga Studenţilor. Anul întâi, de la Facultatea de Litere. Prin urmare, în acea primăvară mi-am petrecut ceva timp la sediul Ligii Studenţilor, care era la Facultatea de Drept, şi aşa l-am cunoscut mai bine pe Marian Munteanu, preşedintele Ligii. Îmi plăcea la el că era anti-Iliescu şi anticomunist, dar nu mi-a mai plăcut când l-am auzit la un moment dat lăudându-l pe Zelea Codreanu. Este şi motivul pentru care am încetat să mai frecventez Liga Studenţilor“, a arătat Cezar Paul Bădescu.

„A spus că el nu vorbeşte cu evreii“

Romaniţa Constantinescu, care a pus bazele Ligii Studenţilor alături de Marian Munteanu, dar care nu a figurat ca membru-fondator în actele de înfiinţare pentru că a părăsit Liga Studenţilor, spune că Munteanu i-ar fi spus că „dă bine“ să fie bătut.

„L-am cunoscut pe Marian Munteanu în 22 decembrie 1989 la Universitate la fântâna din faţa Arhitecturii. Avea o faşă de tifon în jurul frunţii. L-am întrebat dacă în noaptea dinainte fusese rănit. Mi-a spus franc: Nu, dar dă bine, nu găseşti?“, a spus Constantinescu, care a arătat că Munteanu avea o ostilitate faţă de evrei.

„L-am cunoscut mai bine în Liga studenţilor, unde alături de Marian Mierlă se gătise legionar, cu cizme lungi şi suman. Când a venit Paul Cornea (pe atunci în ministerul învăţământului) să vorbească cu noi despre noua programă de studii, prelungirea studiilor, masterat, a zis că el nu vorbeşte cu evreii. Din spatele unui grup de presiune pe care îl controla şi cu care încerca să îi controleze pe ceilalţi era grandilocvent, găunos, misogin (ce să caute fetele în sindicat?), agresiv. Mie mi s-a făcut foarte repede lehamite. Mi s-a făcut frică. Mi-e ruşine că l-am cunoscut. Că am stat la o masă. Restul e istorie“, a mai spus Constantinescu.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/marian-munteanu-propunerea-pnl-pentru-primaria-cap" target="_blank">View the story "Marian Munteanu, propunerea PNL pentru Primăria Capitalei" on Storify</a>]

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite