Marian Munteanu nu ştie dacă Zelea Codreanu a fost un criminal: „Justiţia a spus că nu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Munteanu FOTO Mediafax
Marian Munteanu FOTO Mediafax

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Marian Munteanu, nu ştie dacă liderul Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, a fost un criminal, arătând că Justiţia Română l-a achitat.

Întrebat dacă liderul Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, a fost un criminal, aşa cum îl reţine istoria, Marian Munteanu a răspuns, într-un interviu Mediafax: „Justiţia română a spus că nu“. La insistenţele reporterului privind o părere personală, Munteanu a spus: „Nu ştiu. Aştept demult, de la istorici, de la justiţie, să stabilească toate lucrurile legate… Eu am…când eram acuzat că aş fi legionar, să ştiţi că atunci începusem să citesc şi eu si am citit şi eu câteva. Habar n-aveam, mai toţi colegii mei, şi erau foarte mulţi, mai ales de ăştia tineri, când domnul Iliescu ne făcea legionari, ei ziceau, dom’le, înseamnă că e ceva de bine, dacă zice domnul Iliescu că ăia îs răi, staţi puţin, să vedem despre ce-i vorba, că nu e chiar aşa, lucrurile sunt complicate. Şi nu am găsit foarte multe date, informaţii, sunt controverse, m-aş bucura dacă...“.

Reporterul Mediafax i-a amintit despre prefectul de la Iaşi, împuşcat mortal de Corneliu Zelea Codreanu. „Păi la aia mă refer. De ce l-au achitat?.  Deci dacă eu sunt convins că aceste lucruri pot fi analizate şi orice crimă trebuie sancţionată, bine, post – factum, moral. Mişcarea legionară, în interiorul ei, s-au comis crime şi greşeli enorme, enorme, dar aceasta este un aspect. Eu în viaţa mea întotdeauna când am avut de a face cu subiectul acesta, eu mă refeream la unele personalităţi culturale în special, care, sigur, unele au fost mai apropiate mai mult sau mai puţin, dar cele culturale în special cred eu că trebuie să aibă un statut oarecum aparte, pentru că nu cred eu că ei s-au implicat în acţiuni de genul acesta. Sigur, dacă se va dovedi că au făcut-o, automat lucrurile trebuie clarificate, pentru că nu trebuie în nici un caz încurajate sau perpetuate forme de extremism de nici un fel. Noi nu avem de o societate…uitaţi-vă ce se întâmplă în lume, uitaţi-vă ce se întâmplă în jurul nostru“, a mai spus Munteanu.

„L-am auzit lăudându-l pe Zelea Codreanu“

Candidatura lui Marian Munteanu a stârnit multă vâlvă, dar mai ales multe critici, din partea societăţii civile. Cele mai multe au legătură cu înclinaţiile legionare ale lui Munteanu, pe care PNL le neagă, dar şi cu doctrina naţionalisto-creştină pe care o promovează Munteanu şi care, teoretic, contravine ideologiei liberale. Foştii colegi ai lui Marian Munteanu, care l-au cunoscut în anii săi de glorie, au încercat să facă lumină rememorând momente cu Marian Munteanu din perioada anilor ’90.

Jurnalistul Cezar Paul Bădescu a povestit, pentru „Adevărul“, că Marian Munteanu îl lăuda pe liderul Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, ceea ce l-a determinat să părăsească Liga Studenţilor, al cărui lider era Marian Munteanu. „În primăvara lui 1990, am fost ales de colegii mei de facultate să reprezint anul în Liga Studenţilor. Anul întâi, de la Facultatea de Litere. Prin urmare, în acea primăvară mi-am petrecut ceva timp la sediul Ligii Studenţilor, care era la Facultatea de Drept, şi aşa l-am cunoscut mai bine pe Marian Munteanu, preşedintele Ligii. Îmi plăcea la el că era anti-Iliescu şi anticomunist, dar nu mi-a mai plăcut când l-am auzit la un moment dat lăudându-l pe Zelea Codreanu. Este şi motivul pentru care am încetat să mai frecventez Liga Studenţilor“, a arătat Cezar Paul Bădescu.

„A spus că el nu vorbeşte cu evreii“

Romaniţa Constantinescu, care a pus bazele Ligii Studenţilor alături de Marian Munteanu, dar care nu a figurat ca membru-fondator în actele de înfiinţare pentru că a părăsit Liga Studenţilor, spune că Munteanu i-ar fi spus că „dă bine“ să fie bătut,

„L-am cunoscut pe Marian Munteanu în 22 decembrie 1989 la Universitate la fântâna din faţa Arhitecturii. Avea o faşă de tifon în jurul frunţii. L-am întrebat dacă în noaptea dinainte fusese rănit. Mi-a spus franc: Nu, dar dă bine, nu găseşti?“, a spus Constantinescu, care a arătat că Munteanu avea o ostilitate faţă de evrei.

„L-am cunoscut mai bine în Liga studenţilor, unde alături de Marian Mierlă se gătise legionar, cu cizme lungi şi suman. Când a venit Paul Cornea (pe atunci în ministerul învăţământului) să vorbească cu noi despre noua programă de studii, prelungirea studiilor, masterat, a zis că el nu vorbeşte cu evreii. Din spatele unui grup de presiune pe care îl controla şi cu care încerca să îi controleze pe ceilalţi era grandilocvent, găunos, misogin (ce să caute fetele în sindicat?), agresiv. Mie mi s-a făcut foarte repede lehamite. Mi s-a făcut frică. Mi-e ruşine că l-am cunoscut. Că am stat la o masă. Restul e istorie“, a mai spus Constantinescu.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/marian-munteanu-propunerea-pnl-pentru-primaria-cap" target="_blank">View the story "Marian Munteanu, propunerea PNL pentru Primăria Capitalei" on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite