A treia instanţă îi cere lui Ponta să organizeze alegeri parţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti – secţia contencios - a dat câştig de cauză PNL, care a reclamat faptul că guvernul încalcă legea şi refuză să organizeze alegeri locale parţiale pentru a ocupa locurile rămase vacante în administraţia locală sau în Parlament. Este a treia instanţă care îi spune premierului Victor Ponta că nu respectă legea.

„Curtea de Apel Bucureşti obligă pârâtul, guvernul României prin prim-ministru, domnul Victor Viorel Ponta, să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parţiale“, se arată în ultima decizie a instanţei, în care sunt menţionate 28 de localităţi rămase fără primari. De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti obligă Guvernul să organizeze alegeri parţiale locale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ şi Vâlcea. Hotărârea instanţei nu este definitivă, ci poate fi atacată cu recurs de către Executiv.

Guvernul a refuzat să organizeze alegeri parţiale până acum profitând de o portiţă a legii electorale. Potrivit legii, Executivul este obligat să organizeze alegeri în termen de 90 de zile din momentul vacantării unui loc, însă nu este prevăzută nicio sancţiune în caz că Guvernul refuză să organizeze scrutinul.

Fiecare scrutin local ar fi trebuit organizat mai devreme de luna iunie, cât timp legea interzice alegerile parţiale cu mai puţin de un an înaintea celor la termen. “În cazul alegerilor locale parţiale, data de 7 iunie 2015 este ultima dată posibilă pentru organizarea şi desfăşurarea acestora, iar proiectele de hotărâri ale Guvernului ar fi trebuit adoptate astfel încât să intre în vigoare pe 4 mai 2015”, arată Ana Maria Pătru, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP).

Până pe 4 mai, Guvernul nu a emis însă nicio hătărâre în acest sens, chiar dacă atât Internele, cât şi Ministerul Dezvoltării au fost „informate periodic” de AEP despre „datele-limită până la care pot fi organizate alegerile parţiale respective”.

Prima înfrângere, la Cluj
Curtea de Apel Bucureşti este cea de-a treia instanţă din România care îi cere premierul Victor Ponta să aplice legea. În urmă cu două săptămâni, tot Curtea de Apel Bucureşti, într-un alt proces iniţiat de PNL, a stabilit că Ponta a ignorant legea refuzând să organizeze alegeri parţiale pentru mai multe colegii parlamentare rămase vacante în urma unor decese sau, cel mai adesea, în urma acţiunilor DNA.

În luna aprilie, Curtea de Apel Cluj a decis că Guvernul Ponta trebuie să organizeze alegeri partiale anticipate pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj, dând astfel curs demersului iniţiat de copreşedintele PNL Cluj, Mihai Seplecan. Liberalul Seplecan s-a adresat instanţei după ce Guvernul a refuzat să organizeze alegeri parţiale pentru ocuparea functiei de preşedinte al Consiliului Judeţean rămasă vacantă ca urmare a demisiei lui Horea Uioreanu. Arestat preventiv în mai anul trecut în dosarul „15% comision pentru PNL”, preşedintele de atunci al CJ Cluj, Horea Uioreanu, a demisionat pe 3 octombrie, fiind oficial revocat de prefect o săptămână mai târziu Premierul Ponta a motivat atunci că nu sunt bani la buget pentru organizarea unui scrutin.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite