2013, anul Facebook în politica românească. Cine a câştigat şi cine a fost ignorat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Ponta, rivali şi pe Facebook FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Ponta, rivali şi pe Facebook FOTO Mediafax

Politicienii din România au fost, în 2013,  cât se poate de activi pe Facebook şi au postat periodic fotografii, mesaje şi detalii despre activitatea politică întreprinsă. Chiar dacă Facebook a devenit anul trecut un adevărat „El Dorado” pentru marea majoritate a aleşilor noştri, puţini au fost cei care s-au remarcat în mod pozitiv, câştigând simpatia românilor.

Ponta, tot mai popular pe Facebook
Pe Facebook,  premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu,  sunt – ca şi în viaţa de zi cu zi – concurenţi acerbi. Dacă, în cazul preşedintelui Traian Băsescu, anul 2012 şi în special referendumul pentru demiterea sa au fost contextele care l-au ajutat să câştige un număr însemnat de fani pe Facebook, în 2013 Ponta a fost cel care a profitat din plin de reţeaua de socializare. Premierul României şi-a atras, astfel, pe tot  parcursul anului trecut, peste 157.000 de fani.

Antonescu, devansat de Ponta şi Băsescu

 În cazul lui Crin Antonescu, mai bine de jumătate dintre fanii din prezent (puţin peste 62.000) au fost atraşi pe pagina sa de Facebook încă din 2009, atunci când liderul PNL candidase pentru prima dată la alegerile prezidenţiale. În patru ani, Antonescu a reuşit doar să-şi dubleze numărul de fani, în contextul în care politicieni precum Traian Băsescu sau Victor Ponta au trecut în 2013 pragul de 200.000 de fani pe reţeaua de socializare.

 Crin Antonescu este depăşit la capitolul popularitate pe Facebook de Elena Udrea (118.000 like-uri), Remus Cernea (112.000 de fani) sau de Sorin Oprescu (73.000 de like-uri).

Ce ne spun mesajele de pe Facebook

Raportat la primii trei oameni în stat, o analiză a mesajelor postate de aceştia pe paginile lor de Facebook indică faptul că Ponta a fost, pe Facebook, un promotor neobosit al Guvernului, în timp ce Crin Antonescu a postat mai rar, iar mesajele anunţau, de regulă, prezenţele liderului PNL la anumite emisiuni TV, felicitări cu ocazia unor sărbători religioase sau fotografii de la diverse întâlniri politice ale PNL.

La rândul lui, Traian Băsescu pare a se fi obişnuit cu statutul de bunic, preşedintele insistând în ultimele luni, inclusiv în perioada sărbătorilor de iarnă, pe promovarea imaginilor cu nepoţica sa, dar şi cu soţia şi familia extinsă în contexte informale.

 Devotamentul faţă de USL, măsurat pe Internet

În contextul diverselor declaraţii din alianţă referitoare la destrămarea USL, o analiză în oglindă a activităţii pe Facebook a co-preşedinţilor coaliţiei de guvernare  îl arată pe Ponta ca fiind cel mai aprig susţinător pe Facebook al măsurilor USL.

 Crin Antonescu, pe de altă parte, pozează online drept un politician puţin dispus să îşi asume public obiectivele şi reuşitele publicate de USL pe Facebook.

În contextul anului 2014, an cu două runde de alegeri – europarlamentare şi prezidenţiale – Facebook se va transforma, fără îndoială, într-un câmp de bătălie pentru politicienii din România. Oastea de fani pe care fiecare dintre liderii politici români o are în acest moment la dispoziţie reprezintă, în opinia multor observatori ai spaţiului politic online din România, o dovadă a rolului pe care reţeaua de socializare îl va avea în mobilizarea internauţilor la urne.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite